Stipan Dilber

U Tomislavgradu sačuvani kameni spomenici iz rimskog razdoblja

Kultura / Flash | 07. 05. 2016. u 12:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završetkom prve faze lapidarija, čija je izgradnja počela u sklopu Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" u Tomislavgradu krenut će se sa postavljanjem stalne postave kamenih spomenika pronađenih na prostoru općine Tomislavgrada.

Prema riječima kustosa spomenutog muzeja Stipana Dilbera, većina tih spomenika datira iz rimskog razdoblja jer je iz tog vremena ostalo najviše toga sačuvanog a zapisanog na kamenu.

"Najpoznatiji kameni spomenik iz tog razdoblja je kamena ploča pronađena 70-tih godina prošlog stoljeća pri istraživanju kasnoantičke bazilike u Prisoju a što ju je pronašao poznati hrvatski arheolog i konzervator Ivo Bojanovski“, za Fenu je kazao Dilber.

Tada je na tom lokalitetu pronađena Rimska ploča, na kojoj se spominje Delminencium opisana u arheološkom zapisu kao nova epigrafska potvrda Delminiuma s Duvanjskog polja.

Kao stalna postava na prostoru lapidarija biti će izloženi svi nadgrobni natpisi ili žrtvenici pronađeni na prostoru ove općine kao i nedavno pronađeni kameni spomenici na lokalitetu kod groblja Karaule, gdje je duvanjski poduzetnik kopajući prostor u blizini groblja pronašao nekoliko tih rimskih žrtvenika.

Po pitanju lokacija gdje se nalazi ostavština iz rimskog vremena kustos je naveo nekoliko poznatih rimskih naselja gdje su pronađeni ostaci iz tog vremena poput Rimskog foruma, gdje je sada prostor Duvanjske bazilike, već spomenuti prostor groblja Karaule, lokacije kod Borčana, Crvenica, Prisoja, Šujice, Letke ...

"Ukupno gledajući sada, na prostoru lapidarija odnosno njezinim završetkom izgradnje, bit će izloženo 30 do 40 kamenih spomenika iz Rimskog doba“, istaknuo je Dilber.

Svaki od tih kamenih spomenika, kako kaže kustos, ima svoje značenje iz kojeg se donekle može iščitati život stanovništva iz tog vremena.

Osim tih , uglavnom većinom datiranih nadgrobnih spomenika, na prostoru općine točnije u naselju Renići i kod starog hotela u Tomislavgradu, u prošlom vremenu pronađeni su rimski miljokazi – simboli rimskog graditeljstva puteva koji se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

"Upravo vezano za ove miljokaze i svi ostali pronađeni spomenici iz prošlih vremena na ovom prostoru a koji su pohranjeni na čuvanje pri Zemaljskom muzeju naći će se također u ovom lapidariju u obliku njihovih odljevaka“, kazao je Dilber.

Osim toga u sklopu lapidarija biti će u manjoj mjeri izloženi i spomenici poput stećaka iz drugih razdoblja ali će oni po riječima kustosa, biti u daleko manjoj mjeri zastupljeni nego što je to sa spomenicima iz rimskog razdoblja.

"Razlog njihove slabe zastupljenosti je njihova uništenost“, naglasio je Dilber.

Kopirati
Drag cursor here to close