Mostarskog ljeto

U Mostaru upriličena izložba ''Svetozar Ćorović – književna ostavština''

Na izložbi je prikazana primarna građa iz književnikove ostavštine.
Kultura / Flash | 22. 06. 2023. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u Spomen kući Svetozara Ćorovića, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“, upriličena izložba pod nazivom „Svetozar Ćorović – književna ostavština“ autora Ibrahima Dizdara.

„Ova izložba na kojoj se radilo duži period, rezultat je napora Muzeja Hercegovine Mostar da svoje zbirke, svoje depandanse učini dostupnim i predstavi našem građanstvu i široj javnosti. Građa koju prezentiramo će ubuduće krasiti ambijent ovog objekta u kojem se nalazimo. Izložba posvećena Svetozaru Ćoroviću, njegovoj obitelji i književnom stvaralaštvu koje je ostavio iza sebe, tematska je izložba zbirke Ostavštine Svetozara Ćorovića koju Muzej baštini, brine o njoj te predstavlja jednu selekciju navedene književne građe. Želio bih istaknuti da je rezultat ovog projekta što je navedena zbirka i digitalizirana te na taj način sačuvana za vrijeme koje je pred nama i zasigurno će poslužiti svima onima koji se u svome radu budu bavili Svetozarom Ćorovićem“, naglasio je Dizdar, te je pojasnio koja je građa konkretno prikazana na izložbi.

Foto:PR / U Mostaru upriličena izložba Svetozar Ćorović – književna ostavština

„Na izložbi je prikazana primarna građa iz književnikove ostavštine: dokumenti, fotografije, preslike naslovnica objavljenih izdanja, podaci o porodici Ćorović, bračnoj zajednici Svetozara i Perse, Aleksine sestre i njihove kćeri Nedice, književnikovom narušenom zdravlju, što zbog rata što zbog postratnih okolnosti, jedan dio korespondencije u vidu razglednica i dopisnica koju je njegovao sa svojom obitelji, prijateljima i poznanicima. Predstavljeni su i faksimili, odnosno kopije originalnih rukopisa, pripovijedaka, pjesama, romana, drama i drugih“, istaknuo je autor izložbe.

U četvrtak, 22.06. su na rasporedu „Mostarskog ljeta“ dva sadržaja. Riječ je o promociji knjige ''Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju'' autora Hasana Eminovića koja će biti upriličena u Muzeju Hercegovine Mostar - Spomen kuća Džemala Bijedića s početkom u 13:30 sati.

Foto:PR / U Mostaru upriličena izložba Svetozar Ćorović – književna ostavština

O knjizi će govoriti dr. Amir Kliko naučni sUradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Selman Selhanović i autor Hasan Eminović.

Drugi sadržaj je promocija zbirke poezije „Zalutale razglednice“ autora Emira Kapetanovića koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar, s početkom u 19 sati.

Promotori knjige su: Asmir Kujović, Adnan Žetica i Nenad Rizvanović.

Kopirati
Drag cursor here to close