Staro prijateljstvo

Sjećajući se "Zabranjenog pušenja": Sejo Sexon otvorio Zekinu izložbu

Dragan Teodorović Zeko bio je između ostalog i dugogodišnji suradnik za tehniku grupe Zabranjeno pušenje. Surađujući s Pušenjem, često je imao priliku vidjeti kako koncert izgleda iz perspektive izvođača.
Kultura / Flash | 11. 06. 2023. u 22:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapažena fotomonografija "To je bilo neko lepše i srećnije vreme" autora Dragana Teodorovića Zeke, inače rođenog Mostarca, rezultirala je i nizom uspješnih izložbi Zekinih fotografija.

Jedna od njih održana je prošloga tjedna u Podgorici, u KIC-u "Budo Tomović", a izložbu je otvorio Sejo Sexon (pravim imenom Davor Sučić), kojeg poznanstvo i prijateljstvo za Zeku vežu od najranijih dana originalne postave Zabranjenog pušenja.

Dragan Teodorović Zeko bio je između ostalog i dugogodišnji suradnik za tehniku grupe Zabranjeno pušenje. Surađujući s Pušenjem i drugim izvođačima, Teodorović je često imao priliku vidjeti kako koncert izgleda iz perspektive izvođača.

Radeći iza scene, kako u predratnoj, tako i u poslijeratnoj fazi, Zeko je sakupio jedinstvenu kolekciju vlastitih fotografija poznatih domaćih zvijezda, što je rezultiralo objavljivanjem spomenute monografije.

Na taj način nastala je ova izložba čiju postavku čine fotografije s koncerata različitih rock grupa s prostora bivše Jugoslavije i iz drugih svjetskih metropola. U fokusu fotografija je publika i njezino raspoloženje tijekom koncerata iz punih dvorana, arena i sa stadiona.

Zeko je godinama, nakon rata, surađivao s Neletom Karajlićem, bivšim pjevačem Pušenja, protiv kojega je Sučić nedavno pokrenuo sudski spor zbog kršenja autorskih prava.

Naime, aktualna postava Zabranjenog pušenja, predvođena Sejom Sexsonom, tuži RTS zbog emitiranja koncerta na kojemu je, kako kažu, Karajlić s Milenkovićem odsvirao više od 70% materijala na koji nisu imali pravo.

Foto: Nova.rs / Staro prijateljstvo iz vremena Zabranjenog pušenja: Zeko i Sejo Sexson

Naravno, kao istinski profesionalac, Zeko je sačuvao dobre odnose i sa Sučićem, koji se rado odazvao na njegovu izložbu.

Sejo Sexon je pritom istaknuo kako je Teodorović svojim fotografijama obilježio jedno vrijeme koncerata gdje ljudima za sreću nije bilo potrebno ništa više osim dobrog benda i pjesama.

"Teško danas možete uslikati ovakve fotografije i dobiti ovakvu energiju i radost od publike. Tada smo živjeli jedni za druge - publika za bendove, a bendovi za publiku", kazao je Sexon, prenosi Pobjeda.

Inače, Dr. Karajlić (pravim imenom Nenad Janković) je nakon odlaska iz Sarajeva u Beograd osnovao gupu The No Smoking Orchestra (1993.), često nazivanu Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.

Skupina je u početku nastupala kao Zabranjeno pušenje, ali je u konačnici promijenila naziv u Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra kada se 1998. godine pridružio poznati srpski redatelj Emir Kusturica, koji je prethodno bio član Zabranjenog pušenja 1987. godine.

The No Smoking Orchestra imala je bezbroj uspješnih koncerata diljem svijeta, a Dragan Teodorović Zeko bio im je tehnička podrška.

Kopirati
Drag cursor here to close