Sarajevo

Otvorena izložba u čast Sv. Ante Padovanskog

U galeriji Crkve sv. Ante Padovanskog u Sarajevu sinoć je otvorena izložba slika u čast tog najomiljenijeg katoličkog sveca i velikog čudotvorca
Kultura / Vjera | 17. 06. 2023. u 07:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U galeriji Crkve sv. Ante Padovanskog u Sarajevu sinoć je otvorena izložba slika u čast tog najomiljenijeg katoličkog sveca i velikog čudotvorca, u organizaciji Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak.

Predsjednica Udruge Hiba Mustafić kazala je da je za 30 godina, otkako postoji ta udruga, ovo prvi put da u slavu najomiljenijeg sveca Ante Padovanskog urade lijepu i dobru izložbu.

- Ovom izložbom smo htjeli pokazati veličinu sveca svih svetaca Antu Padovanskog. Crkvu sv.Ante, koja je impozantna, Sarajlije najviše vole, redovno je obilaze, bez obzira na vjeru i naciju – kazala je Mustafić.

Na izložbi, koju je otvorio provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, predstavljeno je 41 umjetničko djelo, inspirirano različitim motivima - prirodom, urbanim prizorima bogatog arhitektonskog i uopće kulturnog naslijeđa.

Autori, njih 35, su bilo da se radi o akvarelu, ulju, akrilu na platnu ili kombiniranoj tehnici, unijeli u svoje stvaranje osebujnu energiju te su kroz sakralne slike, pejzaže, portrete, ili mrtvu prirodu pružili ruku i uveli u najintimnije odaje svojih duša i time odali slavu i hvalu upravo Sv.Anti.

Svako od autora, kako su na otvaranju izložbe kazali i Miroslav Pilj, fra Stipan Radić i Franjo Topić, slika na svoj način i daje doprinos u obilježavanju velikog katoličkog blagdana koji se slavi 13. lipnja - Sv. Ante.

Anto Padovanski preminuo je 1231. godine u Arcelli kod Padove u 36. godini, a već iduće godine, tadašnji papa Grgur IX ga proglašava svetim.

Ovo je sedma izložba koju je Udruga likovnih umjetnika HKD "Napredak" organizirala ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close