Promocija

Tajni život muzeja otkriven u manastiru Žitomislić

Gosti iz Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji s Fondacijom Muzej Žitomislić promovirali su svoju publikaciju „Tajni život muzeja“
Kultura / Flash | 11. 06. 2023. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porta manastira Žitomislić u subotu 10. lipnja 2023. bila je prepuna pozitivne energije i radosti koju su stvorila djeca Prosvjetine škole srpskog jezika, povijesti i kulture, te dječjeg doma Mostar i gostiju iz Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske.

Naime, ovom prilikom, gosti iz Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji s Fondacijom Muzej Žitomislić promovirali su svoju publikaciju „Tajni život muzeja“ nakon koje je organizirana i dječja radionica „Budi i ti muzealac“, na kojoj su djeca iz Prosvjetine škole sa štićenicima dječjeg doma Mostar, učili o različitim muzejskim zanimanjima, ali i o tome kako se organiziraju muzejske izložbe.

Time je završena školska godina Prosvjetine škole, kao što je ranije i najavljeno.

Dan prepun druženja, smijeha, igre i novih znanja za učenike Prosvjetine škole i štićenike dječjeg doma, pored bratstva i suradnika manastira Žitomislić, priredile su drage gošće iz Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke, Ena Mitrovski, službenica za odnose sa javnošću, Lana Pavlović, viši kustos i Isidora Banjac, kustos, koje su bile promotorke publikacije i organizatorke zanimljive radionice o muzejima.

Iguman manastira Žitomislić, arhimandrit Danilo Pavlović kazao je da u našem narodu ne postoji kultura odlaska u muzeje i da je baš to razlog zbog koga je Fondacije odlučila dovede Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske na posljednji dan školske godine Prosvjetine škole, da bi time mostarska djeca dobila priliku da se upoznaju sa životom muzeja.

„Muzeji nisu dosadna mjesta, ona mogu da budu zanimljiva i za djecu i djeca treba da se navikavaju da idu na takva mjesta”, rekao je iguman Danilo.

Naglasio je da svaki događaj koji organizira Manastir i Muzej Žitomislić imaju za cilj da promoviraju srpsku kulturu, ali i da strancima pokažu svu ljepotu i kontinuitet postojanja srpskog naroda na ovim prostorima.

Iguman Danilo je podsjetio da je Prosvjetina škola jedan dobar i koristan projekat koji rade SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar i Pravoslavna crkva i da se djeca iz te škole u Manastiru uvijek osjećaju kao kod svoje kuće.

„Ova nastava nije nastava koja će im biti naporna, već  će biti prilika druženje i upoznavanje,  a ovdje su danas i djeca iz Doma za nezbrinutu djecu Mostar i ovo je prilika da se i oni uključe i povežu”, rekao je iguman Danilo.

Predsjednica SPKD „Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović napomenula da je Prosvjetina škola dopunska nastava za srpsku djecu u Mostaru koja nemaju mogućnost pohađanja nastave na svom jeziku.

„Nastojimo dodatnim sadržajima obogatiti njihova znanja. Svake godine tradicionalno po više puta posjetimo Manastir Žitomislić i u saradnji s Manastirom i Muzejom Žitomislić organiziramo različite događaje za djecu. Ovo je omiljeno mjesto za njih gdje uvijek nešto novo nauče. Ovdje su i korijeni naše pismenosti, kulture, tradicije i mi čuvamo tu tradiciju i djeca uvijek sa radošću dolaze ovdje”, poručila je Bjelica Šagovnović.

Naglašava da djeca iz Prosvjetine škole znaju mnogo o kulturi, povijesti i tradiciji Manastira Žitomislić i cijelog ovog područja.

Isidora Banjac, kustos Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske rekla je da je ovaj dan najbolje upotpunjen knjigom „Tajni život Muzeja” u kojoj je opisan rad jednog muzeja kroz život miševa.

Foto:PR / Porta manastira Žitomislić u subotu 10. lipnja 2023. bila je prepuna pozitivne energije i radosti k

„Jako nam je bitno da se kulture odlaženja u muzeje razvija kod najmlađih i drago nam je što knjigu možemo da prikažemo i publici u Hercegovini”, rekla je Banjac.

Pored promocije održana je i radionica pod nazivom „Budi i ti muzealac” gdje su se djeca upoznala sa profesijama koje postoje u muzejskoj djelatnosti i sami osmislili izložbu koristeći reprodukcije iz muzejske kolekcije.

Učenica Prosvjetine škole Milica Mihić rekla je da ovu školu pohađa već šest godina i da u njoj uči sve što ne može u redovnoj nastavi, a što je vezano za srpski jezik, povijest i kulturu, dok je učenica Anđelina Medan naglasila da je u Prosvjetinoj školi da bi proširila svoje znanje, prvenstveno iz srpske povijesti i književnosti, ali i da bi se družila sa prijateljima.

Na kraju ovog aktivnog dana, prepunog zanimljivih dešavanja i druženja, aktivisti Srpskog omladinskog kluba ”Božuri” organizirali su sportsko natjecanje za djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close