Ima neka tajna veza

Što to veže poeziju i Duvnjake?

Naime, posljednja dva ''Šimića'' na ovogodišnjem natječaju pripala su baš dvjema Duvanjkama, srednjoškolki Marijani Kovačević i studentici Mariji Pavković. One su samo nastavile sjajan poetski niz koji su započeli talenti prije njih.
Kultura / Flash | 13. 05. 2019. u 13:50 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da poezija još uvijek živi pravi dokaz su stanovnici Tomislavgrada, koji se ponose mnoštvom nagrada što ih ''odnose na natječajima'' za poeziju u sklopu manifestacije ''Šimićevi susreti''.

Naime, posljednja dva ''Šimića'' na ovogodišnjem natječaju pripala su baš dvjema Duvanjkama, srednjoškolki Marijani Kovačević i studentici Mariji Pavković. One su samo nastavile sjajan poetski niz koji su započeli talenti prije njih. 

Foto: TomislavNews / 

Nepresušne teme

Dvije godine prije njih, nagradu na istom natječaju dobila je Ivona Baković, danas studentica glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevo. Ivona je pravi dokaz kako se umjetnosti povezuju, pa se osim osvojenog ''Šimića'' u srednjoškolskim danima, može pohvaliti i prvim mjestom na Tropletovom natječaju za prozu i poeziju, te činjenicom da je postala autor sa najboljim plasmanom iz BiH na VI. Online balkanskom kontestu poezije – Mili Dueli gdje je osvojila peto mjesto.

Duvnjaci su, čini se, unatoč ubrzanom vremenu u kojem živimo, ostali vjerni ovakvoj vrsti izražavanja te to prenose i na nove generacije koje kroz pisanje pjesama pronalaze izlaz iz svakodnevice. Pjesnici ovoga mjesta lako pronalaze povezanost poezije sa duvanjskim međuljudskim odnosima, ljubavi i strašću koji se odvijaju na Duvanjskom polju opkoljenom planinama.

Upravo o takvim temama pisala je Marina Radoš koja ima čak tri ''Šimića'' u svojoj kolekciji. Ova novinarka, pjesnikinja i spisateljica oštrog jezika jedna je od najupečatljivijih imena posljednjih godina na ovom području, a iza sebe ima već dva uspješna romana.

Kako je Tomislavgrad rodio vrsne novinare koji uspješno povezuju novinarstvo sa poezijom dokaz je Berislav Jurič, vlasnik dvije ''Šimićeve nagrade''. ''Naspavani psi laju'' je njegova knjiga proze za koju je nagrađen 2013. godine. Ovaj kolumnist mjesečnika Naša ognjišta, portala Al Jazieerae i urednik portala Bljesak.info nedavno je dobio i novinarsko priznanje za novinara godine u pisanim medijima Društva novinara BiH. 

Foto: Fena / Berislav Jurič, urednik portala Bljesak.info

Velika imena

Nizanje ovakvih imena ne može biti slučajnost nego samo potvrda kako ovaj grad iz dana dan rađa nove vrsne pjesnike, pisce i novinare. Osim dobitnika Šimićevih nagrada, Tomislavgrad dao je bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj poeziji i drami mnoga druga imena koja ostaju zapamćena u svojim djelima, počevši od Mije Tokića. On je jedno od utjecajnijih imena u kulturnom i društvenom životu Duvnjaka, a nedavno je izdao svoju sedmu zbirku pjesama.

Također, Ilija Smiljanić jedno je od zanimljivijih imena ovog kraja o kojem bi se trebalo više znati. Ovoga  stočara i pjesnika neki nazivaju tvorcem duvanjske pučke lirike, a u njegovim pjesmama mogu se pronaći njegova razmišljanja o životu i prepoznati inspiracija duvanjskom zimom.

S nabrajanjem imena koji su zadužili ovaj kraj moglo bi se ići u nedogled. Ivica Đikić, Dževad Karahasan, Dubravko Brigić, Virgilije Nevjestić, Abid Jarić samo su neka od imena koji su počeli iz Tomislavgrada, a stekli naklonost šire publike zbog svog kvalitetnog i utjecajnog rada.

Kopirati
Drag cursor here to close