Najljepši originalni suvenir Mostara

Što će Grad Mostar kada podjeli sve ključeve?

Stari most, masline, smokve, grožđe i šipak su motivi koji krase ključ koji je 2017. godine izabran za najljepši originalni suvenir Grada Mostara, a na privjesku, vijencu duhana, ispisano je Mostar.
Kultura / Flash | 16. 03. 2023. u 11:30 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar već godinama istaknutim gostima kao poklon dijeli ključ Grada Mostara, umjetničko djelo Bećira Burića, koje je 2017. proglašeno najljepšim originalnim gradskim suvenirom, a koji to službeno nikada nije postao.

Ovaj pokojni mostarski umjetnik, čiji je ključ sadrži prikaz Starog mosta, masline, smokve, grodže i šipak, a na privjesku lista duhana ispisano riječima Mostar, u razgovoru za Bljesak.info 2017. gotovo je proročanski kazao ''kako nije siguran kako će se završiti priča s ovim suvenirom''.

Foto:PR / U Mostaru 2017. godine predstavljen najljepši originalni suvenir grada

Nažalost, završila se kao i sve u kod nas – nemarno. Jedinstveno, originalno umjetničko djelo nikad nije službeno postalo suvenirom Grada Mostara, a upitno je hoće li to ikada i biti. Naime, krajem 2020. godine umro je Bećir Burić, a s njim i tajna izrade ovog posebnog umjetničkog dijela.

Metoda kojom su stari Daorsi izgrađivali nakit i novčiće

''Nažalost, taj način rada nije uspio prenijeti ni na svoju djecu, a ne na nekoga drugoga. U nekoliko intervjua se znao izjasniti kako bi nekome volio prenijeti taj način izrade, međutim nitko nije bio zainteresiran. Tužno je što je to tako'', kazala je za Bljesak.info supruga preminulog Bećira, Dajana Burić.

Foto: Bljesak.info / Ključ je 2017. proglašen najljepšim originalnim gradskim suvenirom

Naime, Burić je za izradu ovog djela koristio četiri elementa – zemlju, vodu, vatru, zrak te čekić. Izgrađivao ga je starom metodom, onom koju su stari Daorsi, lirsko pleme koje je živjelo u dolini rijeke Neretve, radili svoj nakit, novčiće i ukrase.

Sam proces izrade izvodio se u nekoliko faza. Prvo bi se pripremila smjesa od pijeska kojom bi se prekrio model te bi se u njega salijevala otopina cinka. Nakon što bi se lijevani metal ohladio, skidao bi se pijesak te dobivao obris koji bi nakon obrade postajao ključ.

Foto: Bljesak.info / Burić je za izradu ovog djela koristio četiri elementa – zemlju, vodu, vatru, zrak te čekić.

''Radio je posebnom, prilično kompliciranom metodom. Nitko od nas zanatlija ne bi to znao raditi kao što je on radio. Mi svoja djela radimo drugim metodama'', kazao je za Bljesak.info Denis Drljević, mostarski kujundžija i vlasnik obrta AbrakaBakra Copper Art.

Burićev ključ te godine kada je izabran za originalni suvenir Grada Mostara zbog nepostojanja vijeća nije mogao postati službenim suvenirom. Čak je i tadašnji mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić prilikom predstavljanja ključa 2017. godine u Gradskoj vijećnici kazao kako ga ne može proglasiti službenim suvenirom grada Mostara.

Mostarski umjetnik od Grada je dobio tek zahvalnicu i novčanu nagradu u iznosu od tri tisuće KM.

Video: Službeni suvenir Grada Mostara - Bećir Burić

Pokrenuti incijativu

Mostarska vijećnica Adela Gosto za Bljesak.info kazala je kako je ovaj ključ jedan od najboljih simbola Grada, koji bi svakako to trebao i službeno postati. Ističe, to je ključ koji simbolizira naše podneblje, odnosno sam grad Mostar.

Foto: Bljesak.info / Ključ sadrži prikaz Starog mosta, masline, smokve, grodže i šipak, a na privjesku lista duhana ispisano riječima Mostar.

''Kako je došlo do toga da Grad nikada službeno nije ovo djelo proglasio suvenirom ne znam, ne bih sada ni ulazila u to.  Osobno ću službeno pokrenuti ovu inicijativu, ali upitno je hoće li to biti realizirano s obzirom da je Bećir Burić u međuvremenu preminuo'', kazala je Gosto.

Pokojnom Buriću bila je, kako je to kazao tada u razgovoru za Bljesak, iznimna čast što je njegov ključ izabran za simbol grada. Vjerovao je ''kako ga neće biti sramota darivati i velikim uglednicima''.

I nije. Ovo posebno umjetničko djelo rado je kao poklon gostima dijelio nekadašnji mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, a njegovim koracima nastavio je i sadašnji Mario Kordić.

Foto:Klix / Mario Kordić poklonio Zoranu Milanoviću ključ Grada Mostara

No, Silvio Bubalo mostarski vijećnik iz reda HRS-a smatra kako se ovo djelo ne bi smjelo tek tako dijeliti, kao neki suvenir. Ističe, potrebno je to napokon svesti u pravne okvire.

''Znamo da se taj ključ dodjeljuje kao suvenir, ali Odluka o proglašenju suvenirom nikada do kraja nije pravno dovršena. Za više od dvije godine Gradskog vijeća nikad nam nije došla na dnevni red, niti je u planu programa rada Vijeća. Mislim da je vrijeme da se uvrsti i jednom zauvijek riješi taj problem'', kazao je za Bljesak.info ovaj mostarski vijećnik. 

66 ključeva za Grad Mostar

Grad Mostar, nakon što je ključ proglašen najljepšim originalnim mostarskim suvenirom od obitelji Burić naručio je veću količinu ključeva za svoje potrebe.

Foto: Bljesak.info / Krajem 2020. godine umro je Bećir Burić, a s njim i tajna izrade ovog posebnog umjetničkog dijela

''Bila je jedna narudžba od 66 ključeva od Grada koja je uredno plaćena. Imali smo rok za nju pa smo djeca i ja pomagali oko izrade'', kazala je Burićeva udovica.

Grad Mostar odbio je reći koliko je još ostalo ključeva koje je naručio od pokojnog Burića, tek su kazali kako sve poklone, pa i ovo djelo, istaknutim posjetiteljima dodjeljuju po Pravilniku o reprezentaciji i poklonima Grada Mostara.

Dajana Burić kazala je kako je nitko iz Grada nikada nije kontaktirao u vezi autorskih prava za ovaj ključ, nije poznato niti postoji li ikakav dogovor Grada i pokojnog Burića u vezi ovog djela ni što će biti sa suvenirom kada se podijele preostali ključevi.

Foto: Bljesak.info / Burić je ključ izgrađivao starom metodom, onom koju su koristili stari Daorsi

Pokojnom Buriću bila je iznimna čast što je njegov ključ izabran za simbol Mostara. U razgovoru za Bljesak.info 2017. godine izrazio je nadu ''da će Grad povesti brigu da on nikada ne završi u rukama krivotvoritelja’’. 

U to (ne)sumnjamo.

Kopirati
Drag cursor here to close