Bljesak u ateljeu

EKSKLUZIVNO | Čarobni ključ: Pogledajte službeni suvenir Grada Mostara

Kultura / Flash | 15. 06. 2017. u 09:29 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U izradi suvenira korištena su četiri elementa – zemlja, voda, vatra, zrak te čekić'', kaže nam Bećir Burić, autor ključa koji je odabran za službeni suvenir Grada Mostara.

Ovaj 54-godišnjak dočekao nas je s osmijehom u svojem ateljeu u mostarskom naselju Gnojnice. Kaže kako ga njegov rad na umjetninama smiruje i odvaja od svijeta prepunog briga. Naime, Burić, medicinski tehničar i zaljubljenik u drevne svjetove i umjetnost, već 30 godina radi kao okupacijski terapeut. Kaže da se tijekom rada nagledao svega te da mu je bijeg u mir ateljea i u detalje njegovih djela svojevrsni spas.

Njegov ključ, koji je proglašen najboljim na natječaju za suvenir grada, sadrži prikaz Starog mosta, masline, smokve i šipka, a na privjesku, listu duhana, ispisano je Mostar.

Pogledajte službeni suvenir Grada Mostara / Foto: Bljesak.info

Burić kaže kako ga je još kao dječaka privlačila misao kako su to stara plemena radila svoje predmete, pa se i sam okušao u izrađivanju drevnih novčića i predmeta poput minijaturnih stećaka sa svim njihovim simbolima. Prodavao ih je jedno vrijeme u Starom gradu, ali su ga, kaže otjerale poplave jeftinih kineskih suvenira.

U svojem radu koristi staru metodu, onu kojom su stari Daorsi radili svoje novčiće. Pokazao nam je proces izrade suvenira za kojeg mu treba, kako kaže, da bi bio u potpunosti gotov oko pet, šest faza i, kad se sve zbroji, čitav dan da bi bio zadovoljan njime.

Pogledajte službeni suvenir Grada Mostara / Foto: Bljesak.info

''Vjerujem u neku vrstu ljekovitosti zemlje. To se osjeća dok vam klizi kroz prste'', kaže nam Burić dok priprema smjesu od pijeska kojom će prekriti model te potom saliti otopljeni cink.

Pogledajte službeni suvenir Grada Mostara / Foto: Bljesak.info

Nakon nekoliko minuta što se lijevani metal ohladi, skida se pijesak te dobiva obris, koji će poslije obrade postati ključ. Kaže, a uvjeravamo se i sami, kako ne uspije svaki. Dovoljan je jedan mali, neoprezni pokret pa da lijevani metal zaluta u neku neprimijećenu pukotinu u pijesku i da odljevak ne uspije.

Rekao je kako mu je iznimna čast što je njegov ključ izabran za simbol grada. Vjeruje kako neće biti sramota darivati ga i velikim uglednicima i kako se nada da će Grad ipak povesti brigu da simbol ne završi u rukama krivotvoritelja.

Otkriva da je njegov ključ, doduše ne ovako detaljan i ne s ukrasima kao ovaj, odabran i na jednom ranijem natječaju za suvenir grada. No, taj je natječaj propao i Mostar je sve do sada čekao službeni suvenir.

''Tad je na čelu žirija bio glavni čovjek UNESCO-a za Europu. No, mislim da se tad umiješala nekako politika pa je sve propalo'', kaže nam dok se skrivamo od kiše na terasu malenog ateljea.

Pogledajte službeni suvenir Grada Mostara / Foto: Bljesak.info

Burić je radio odljeve i za velike umjetnike poput Nikole Njirića, a i sam se bavio slikarstvom te je, uz nekoliko skupnih, imao dvije samo stalne izložbe, a jedno se vrijeme bavio i tetovažom, opet na neki svoj poseban način te je završio u jednom uglednom londonskom časopisu posvećenom tetoviranju.

''Volio bih'', kaže, ''prenijeti nekome ovo. Razmišljam i o tome da ponudim svojim pacijentima izrade kutija kako jednu vrstu terapije jer se one ne mogu napraviti tako lako, a njihovo stvaranje, kao precizan i kreativan posao, iznimno pomaže u opuštanju i odmaku od stvarnosti''.

Kaže kako i njega sve više privlači svijet u njegovu ateljeu i priroda oko njega. Sretan je, ponavlja, što je njegov ključ proglašen najboljim na natječaju iako, priznaje, nije siguran kako će sva priča s ovim suvenirom završiti.

Pogledajte službeni suvenir Grada Mostara / Foto: Bljesak.info

Podsjećamo, Grad Mostar je natječaj za službeni raspisao je u veljači. O izboru suvenira odlučivalo je povjerenstvo koje su činili profesori s likovnih akademija iz Mostara i Širokog Brijega, osobne iz javnog života, te tri uposlenika Gradske uprave.

Drugu nagradu za rad osvojio je autor Abidin Dobrunaj iz Sarajeva, a treću nagradu autorice Martine Penava i Anđelka Vojvodić iz Mostara.

Promocija nagrađenih idejnih rješenja za suvenir Grada Mostara održat će se u ponedjeljak 19. lipnja 2017. u prostorijama Gradske vijećnice.

*** Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole uredništva

Kopirati
Drag cursor here to close