Tuzla

Ruvić dobitnik nagrade za najbolju sportsku fotografiju

Dodijeljene nagrade za najbolje sportske fotografije u BiH u 2017. godini
Kultura / Flash | 16. 02. 2018. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor za najbolju sportsku fotografiju Bosne i Hercegovine u 2017. godini koji nosi naziv ˝Tomislav Trojak˝, po jednom od najpoznatijih bh. sportskih fotoreportera, održao se u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, a za najbolju izabrana je fotografija autora Denisa Ruvića iz Sarajeva.

Drugo mjesto osvojio je Ahmet Bajrić zvani Blicko iz Tuzle, dok je treće pripalo Aleksandru Čaviću iz Banjaluke. Obiteljima Trojak, Zabuš i Mukić dodijeljena su specijalna priznanja.

''Drago mi je što sam na prvom natjecanju osvojio prvu nagradu za sportsku fotografiju. Nisam imao priliku surađivati s pokojnim Trojakom, ali sam čuo o njemu sve najbolje. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna'', rekao je prvonagrađeni Ruvić.

U konkurenciji za najbolju fotografiju bila su djela koja su nastala na različitim sportskim terenima širom Bosne i Hercegovine.

''Pozdravljam ideju organizacije ove izložbe, a ovdje možemo vidjeti fotografije kojima su zabilježeni trenuci u različitim sportskim manifestacijama i takmičenjima. Takve događaje koji su nam donijeli mnogo radosti, širom BiH i Europe bilježio je i Trojak'', izjavio je Srđan Mićanović, ministar kulture, sporta i mladih u Vladi TK.

Prilikom manifestacije, koju je organiziralo Udruženje građana ˝Centar kreativnih aktivnosti˝, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i BKC-a, prisutnima se obratio i Igor Trojak, sin Tomislava Trojaka.  

''Našoj obitelji velika je čast što je jedan ovakav događaj nazvan imenom mog oca, koji je veoma volio fotografiju i fotografija je bila dio njega'', rekao je Igor Trojak.

Izboru najbolje sportske fotografije ''Tomislav Trojak'' prisustvovao je veliki broj bivših i aktivnih sportaš, kao i sportskih radnika.

Inače, Tomislav Trojak napustio nas je 2015. u 71. godini, a tijekom života svojim je fotoaparatima zabilježio najvažnija sportska, kulturna, društvena i politička zbivanja u Tuzlanskom kantonu i šire. Kao jedan od najpriznatijih fotoreportera sudjelovao je na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine i mnoge njegove fotografije tada su obišle svijet, zbog čega je dobio posebno priznanje i zahvalnicu od predsjednika organizacijskog odbora 14. Zimskih olimpijskih igara. U radu je također bio ponosan na činjenicu da je zabilježio osvajanje naslova prvaka Europe košarkašica ˝Jedinstva Aide˝ u Firenci 1989. godine.

Trojak je surađivao sa mnogim novinskim kućama i agencijama: Front slobode, Oslobođenje, Dnevni avaz, Sportske novosti, Politika, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Reuters, Associated Press i dr.

Kopirati
Drag cursor here to close