''Mala škola fotografije i videozapisa''

Održan besplatan seminar fotografije na mostarskom sveučilištu

Cilj samog projekta bilo je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 02. 2018. u 12:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Besplatan seminar i radionica ''Mala škola fotografije i videozapisa'', u organizaciji PROF komunikacija iz Sarajeva, održani su 8. i 9. veljače u čitaonici na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Cilj samog projekta bilo je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i davanje prilike mladim studentima da prepoznaju vlastite talente i da spoznaju kako da konstruktivno i na kulturan način provode svoje slobodno vrijeme, priopćili su organizatori.

Seminar i radionica je također imala za cilj osigurati određene vještine fotografiranja, posebno onim studentima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji će profesionalni pozivi i poslovi u budućnosti zahtijevati od njih određenu razinu znanja i vještina kvalitetnog fotografiranja.

Radionicu su vodili talentirani mladi fotograf Mateo Jurčić, dobitnik Canon BiH foto natječaja ljetne priče 2017. godine, i Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta. Na seminaru je sudjelovalo više od 25 studenata studija Novinarstva i Odnosa s javnošću Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Polaznici seminara su imali zadatak da fotografiraju motive grada Mostara te su drugi dan radionice, zajedno sa voditeljima seminara, izvršili selekciju vlastitih fotografija i iste obradili u Photoshopu.

Zatim je u predvorju fakulteta organizirana izložba ''Razglednice Mostara''. Svi sudionici su publici i natjecateljima obrazložili su svoje fotografije, a od voditelja radionice su zauzvrat dobili osvrt i stručno mišljenje.

Prvo mjesto pripalo je Valeriji Bago (Kišno jutro), dok je drugo osvojila Antonija Kolakušić (Domaće je domaće). Treće mjesto osvojila je Marija Jelić (Mostarski sokaci), četvrto Matea Katić (Domorotkinja) i peto mjesto Branka Dljaković (Tiho teče Neretva).

Fotografija Srđana Kravića (Dah grada) je prepoznata kao tehnički najzahtjevnija fotografija za izvedbu.

Nositelji prvog i drugog mjesta su iz nagradnog fonda PROF komunikacija dobili vaučer od po 50 maraka i druge prigodne poklon pakete kao i svi ostali sudionici. Svi sudionici su dobili i certifikate o sudjelovanju.

Neke od tema o kojima su polaznici imali priliku čuti prvi dan su bile: vrste digitalnih aparata, podjele objektiva, dijelovi objektiva, što je fotografsko oko, razlike između fotografa, producenta i slikara, preduvjeti dobre slike, HDR i slično.

Kako se korištenje mobitela u današnjoj fotografiji ne može ignorirati, neke od fotografija natječaja su rađene upravo mobitelom.

Mateo Jurčić, voditelj radionice poručio je sudionicima seminara da im fotografija krene kao hobi i ako budu dovoljno sretni, moći će to zvati i svojim životnim pozivom.

''Po Ruthu Schwanzeru svijet poimamo 78 posto putem vida, 13 posto putem sluha, tri posto putem opipa, tri posto putem mirisa i tri posto putem okusa, dok zapamtimo 40 posto onoga što vidimo, no samo 20 posto onoga što čujemo. Ako je to zaista tako, onda su ove statistike najbolji dokaz zašto su potrebne edukacije na temu vizualnih komunikacije'', zaključila je Alisa Vrabac, koordinatorica projekta ispred PROF komunikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close