Nacionalni spomenik

Prizor koji oduzima dah: Ovako noću izgleda Stara kamena ćuprija u Konjicu

''Kad bi samo znali koliko uživam u igri svjetla tijekom smjene dana i noći'', poručio je Bubalo uz objavu koje ubrzo skupila hrpu lajkova.
Kultura / Flash | 29. 01. 2023. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotograf Adnan Bubalo snimio je zadivljujuće fotografije stare kamene ćuprije u Konjicu.

''Ćuprija na Neretvi, Konjic. Kad bi samo znali koliko uživam u igri svjetla tijekom smjene dana i noći'', poručio je Bubalo uz objavu koje ubrzo skupila hrpu lajkova.

Stara kamena ćuprija sagrađena je 1682. godine u vrijeme vladavine Mehmeda IV. Predstavljala je remek-djelo arhitekture XVII stoljeća. Smatra se i točkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom.

Nažalost, nju je 3. ožujka 1945. godine bombardirala Hitlerova Pionirska jedinica 3. bataljona 370. grenadirskog puka Wermachta, a ostali su čitavi samo kameni stubovi.

Ponovno je iznad rijeke Neretve podignuta skoro šest i pol desetljeća kasnije te je svečano otvorena 17. lipnja 2009. godine. Konjičani su tada izjavili da se "ništa ljepše Konjicu nije moglo dogoditi do vraćanja u život Stare kamene ćuprije".

Ćuprija u potpunosti odgovara onoj iz XVII stoljeća. Postavljena je na šest blago prelomljenih svodova oslonjenih na pet temeljnih kamenih stubova i dva priobalna podzida.

Dugačka je 102 metra.

Kopirati
Drag cursor here to close