Autor kultnog Grge

Prije 15 godina preminuo je proslavljeni karikaturist Ico Voljevica

Od 10. srpnja 1955. do 31. prosinca 1961. Grga svakodnevno izlazi kao dio Narodnog lista, od 1962. do 2000. godine je objavljivan na zadnjoj stranici Večernjeg lista, u kojem je objavljeno 12 830 Grginih komentara.
Kultura / Flash | 30. 10. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Noviglas.hr / Ismet Ico Voljevica (Mostar, 18. srpnja 1922. – Zagreb, 30. listopada 2008.)

U Zagrebu je na današnji dan prije 15 godina, 30. listopada 2008. preminuo karikaturist Ismet Ico Voljevica.

Rođen je u Mostaru 18. srpnja 1922. godine, a gimanzijsko obrazovanje je stekao u Sarajevu. Prvo je zaposlenje dobio još kao dvadesetjednogodišnjak, u sarajevskom kinu "Dubrovnik", kao filmski crtač i aranžer.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata kao ilegalac pomagao je Narodnooslobodilačkoj borbi. Po završetku služenja vojnog roka 1947. započinje studirati arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu.

Studij nije završio, ali paralelno s njime objavljuje karikature s kojima ulazi u povijest. Radio je i kao scenograf animiranih filmova u Zagreb filmu.

Uz studij je počeo crtati Grgu za tjednik "Kerempuh" (glavnog urednika Fadila Hadžića), gdje ga je objavljivao od 16. ožujka 1950. do 10. srpnja 1955. Grga je jedan od najvažnijih i svakako najdugovječniji od svih dnevnih stripova koji su izlazili u Hrvatskoj.

Nažalost, "Kerempuh" je ukinut. Naime, vremenom je novosagrađeni Vjesnikov neboder objedinjavao ukupnu novinarsku izdavačku djelatnost. Tadašnji direktor Vjesnika, general Đuro Kladarin smatrao je tjednik "Kerempuh" nepotrebnim i poželio da se preoblikuje u tjedne, manje priloge u listovima Vjesnika.

To je bio kraj tjednika humora, koji je za Hadžićeva vođenja dosegnuo i za ono doba enormnu nakladu, više od 200.000 tjedno. List je zaista bio pojam te vrste novinstva u cijeloj tadašnjoj državi.

Video: Ico Voljevica, izložba "Grga, s protokolom i bez njega"

U početku se zvao zvao Grga Protokol, no prezime mu je s vremenom postalo nevažno jer se sam Grga uskoro preobrazio u građansku figuru socijalističkoga podrijetla. Njegovi komentari politike i društva izlazili su u mnogim novinama.

Prvi objavljeni Grga je glasio ovako: Grga na ulici susreće prijatelja, koji ga pita: "Zdravo, Grga, kako si?" Grga šuti, vadi notes i piše: "U vezi Vašeg pitanja o mom zdravlju, ja sam vrlo dobro. Ako imate nešto protiv toga, možete se žaliti u zakonskom roku tu i tu. Smrt fašizmu, sloboda narodu!"

Od 10. srpnja 1955. do 31. prosinca 1961. Grga svakodnevno izlazi kao dio Narodnog lista, od 1962. do 2000. godine je objavljivan na zadnjoj stranici Večernjeg lista, u kojem je objavljeno 12 830 Grginih komentara.

Povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović objašnjava značaj ovog lika: "On je debeljuškasti gospodin koji je desetljećima komentirao prvenstveno politiku i javnu upravu, ali i društvo i međuljudske odnose. On je birokrat, ali i žrtva birokracije, poput Kafkina Josefa K. Grga je građanin prodorna pogleda koji detektira sve društvene nepravde i apsurde. Lucidan komentator koji, ponekad i bez riječi, daje dijagnozu društva. Pučki tribun i duh ovog mjesta i vremena koje živimo."

Voljevica je preminuo u 87. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Video: Ico Voljevica, Srdačno vaši, 1987.
Kopirati
Drag cursor here to close