18. i 19 studenog

Preporodovi susreti ove godine u Stocu

Bošnjačka zajednica kulture Preporod 18. i 19 studenog će u Stocu organizirati tradicionalne Preporodove susrete.
Kultura / Flash | 13. 11. 2022. u 14:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjačka zajednica kulture Preporod 18. i 19 studenog će u Stocu organizirati tradicionalne Preporodove susrete.

''To je prilika da se na jednom mjestu svaki put u nekom drugom bosanskohercegovačkom gradu, nekom drugom znamenitom mjestu susretnu predsjednici, članovi uprava i aktivisti BZK Preporod, kako bi u neposrednoj komunikaciji, zajedničkom radu dalje osmišljavali i razvijali rad BZK Preporod'', kazao je predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić za Fenu.

On je istaknuo da BZK Preporod ima više od 60 podružnica u BiH i izvan Bosne i Hercegovine.

''Ove godine smo se odlučili da Preporodove susrete održimo u Stocu - gradu koji je poznat kao muzej pod otvorenim nebom. Želimo afirmirati ono što je kulturna baština Stoca. I u Stolac želimo dodatno unijeti duh Preporoda'', kazao je Kodrić.

On je naglasio da su ovogodišnji Preporodovi susreti izuzetno važni i zato što će to biti prilika na kojoj će se zajednički osmisliti program obilježavanja jubileja 120 godina BZK Preporod naredne godine.

''Na samim Preporodovim susretima biće predstavljeno više kulturnih sadržaja. Centralni događaj biće izložba "Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti". To je velika izložba o povijesti bosanskog jezika i pismenosti, koju smo ove godine premijerno predstavili na Dan bosanske pismenosti u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, a koja je nakon toga predstavljena u BiH i izvan BiH, između ostalog u Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj'', kazao je, između ostalog, Kodrić.

Kopirati
Drag cursor here to close