prerađeno izdanje

Predstavljena knjiga o austrougarskoj trgovinskoj politici u BiH

Kultura / Flash | 11. 01. 2017. u 17:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Austrougarska trgovinska politika u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1914. godine'' naziv je knjige autorice Amila Kasumović u kojoj je prezentirala konstruiranje trgovinske politike nakon okupacije kroz moderni teorijski pristup.

Knjiga je predstavljena danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a autorica je Feni kazala da je riječ o prerađenom izdanju njene doktorske disertacije u kojoj se fokusirala na odgovor na pitanje tko kreira trgovinsku politiku u odnosu Beč-Sarajevo.

Prema dokumentima koje je pronašla, ovaj odnos je dinamičan i mijenjao se kroz 40 godina vladavine. Došla je do zaključaka da nije nužna uvijek inicijativa za određeni zakonski akt koji regulira pitanje trgovine koja je dolazila iz Beča.

''Naravno da je Beč usmjeravao tu politiku, ali na pojedinim pitanjima Sarajevo je pokazalo spremnost da raspravlja na koji način bi trebalo biti to riješeno u BiH'', istaknula je Kasumović.

Navodi da je znanstveno djelo, koje je nastalo na temelju građe Arhiva BiH i bečkog arhiva, namijenjeno znanstvenoj zajednici, ali i svima koje povijest zanima.

Promotor knjige profesor Edin Radušić je naglasio da svako bavljenje prošlošću ima utjecaja na sadašnjost te da je korisna svaka knjiga koja prikazuje dokumente nastale kroz povijest.

Rekao je da je autorica u knjizi napravila balans, nije se bavila ni kritikom niti veličanjem.

Predstavljanje knjige su organizirali 'Udruženje za modernu historiju' i 'Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta'.

Kopirati
Drag cursor here to close