Oui Oui

Popularizirati francusko u BiH

Predsjednik HKD "Napredak“ Brčko Mirko Jozić je kazao da je francuski jezik nepravedno zanemaren u sistemu obrazovanja u BiH
Kultura / Flash | 11. 02. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovana francuska veleposlanica u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, u okviru službene posjete Brčko distriktu BiH, sastala se sinoć s predsjednicima tri nacionalna kulturna društva u Brčko distriktu s kojima je razgovarala o mogućim oblicima kulturne suradnje između francuskog veleposlanstva u BiH i tih kulturnih institucija.

Veleposlanica Toudic je u izjavi za Fenu kazala da je za nju veoma važno što nacionalna kulturna društva u Brčkom uspješno surađuju te da je Brčko distrikt primjer koji se treba pratiti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da je kultura izuzetno važno polje djelovanja te da je razgovor s predstavnicima kulturnih institucija stvorio pretpostavke za brojne načine kulturne suradnje.

''Naša želja je da mladi ljudi izučavaju francuski jezik, ali ne s namjerom da odu iz BiH već da uče francuski jezik, studiraju ga, te tako daju doprinos popularizaciji francuske kulture i francuskog jezika, ali i zajednici u kojoj žive kroz moguće vidove suradnje s francuskim privrednicima od kojih neki već djeluju u BiH. Dugoročno gledajući, cilj nam je vratiti mjesto francuskom jeziku koje je nekada imao i to ne samo u Brčkom već i u cijeloj BiH'', poručila je veleposlanica Toudic.

Ona je istaknula da je francuski jezik cijeli jedan sistem kulturnih vrijednosti, a kao primjer je navela vlastito iskustvo iz Španjolske.

Video: Edith Piaf - La Vie En Rose

''Dok sam radila u Madridu, često sam imala priliku razgovarati s roditeljima čija su djeca pohađala francuske gimnazije u Španjolskoj. Oni su uvijek isticali da je obrazovanje koje njihova djeca dobiju, obrazovanje koje daje cijeli jedan sistem vrijednosti i razmišljanja'', podcrtala je Toudic.

Predsjednik HKD "Napredak“ Brčko Mirko Jozić je kazao da je francuski jezik nepravedno zanemaren u sistemu obrazovanja u BiH te da bi dugoročno trebalo planirati pokretanje kvalitetnih francuskih škola koje bi nudile najbolje obrazovanje. Tako bi doprinijele kvalitetnijem obrazovanju u BiH, ali i popularizaciji francuske kulture.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta“ Dragan Tomić je izjavio da bi bilo dobro, po ugledu na "Američki kutak“ koji godinama djeluje u Gradskoj biblioteci-knjižnici Brčko distrikta i promovira američku kulturu i engleski jezik, osnovati slično odjeljenje koje bi se bavilo promoviranjem francuskog jezika.

Predsjednik BZK "Preporod“ Brčko Edin Jašarević predložio je mogućnost da brčanski "Preporod“, uz podršku francuskog veleposlanstva u BiH, u okviru svoje sekcije "Škole stranih jezika" koja već nudi tečajeve engleskog, njemačkog i turskog jezika, pokrene kurs izučavanja francuskog jezika.

Kao prvi oblik kulturne suradnje između Brčko distrikta BiH i Veleposlanstva Republike Francuske u BiH, u narednom periodu dogovoreno je postavljanje izložbe posvećene ženama humanitarnim radnicama iz cijelog svijeta. Izložba će najprije biti postavljena u Sarajevu u Muzeju književnosti, a nakon toga će je moći vidjeti i brčanska publika.

Kopirati
Drag cursor here to close