Maja Zećo

Podrška koja treba da se čuje u Mostaru: ‘Nek se gradi pozorište, oli ti kazalište’

Mostarska glumica Maja Zećo je tako jedna od rijetkih, ako ne i jedina kulturna djelatnica, koja je javno progovorila na ovu temu i stala u obranu, kulture. Ni lijeve, ni desne, nego jednostavno kulture.
Kultura / Flash | 30. 06. 2023. u 12:38 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nek se gradi pozorište, oli ti kazalište. Da bog da, da se gradi još pet pozorišta, još deset Pavarotija, još 16 škola jezika, matematika, još 100 fabrika, muzeja, Sokola i da su svi uspješni, da pucamo od uspjeha a ne od mržnje i zavisti. I baš u inat gradite pozorište i zarazite nas umjetnošću! Baš u inat drage kolege'', navela je to mostarska glumica Maja Zećo na svom Facebook profilu, u znak podrške svojim kolegama u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar koji su posljednjih dana ponovno upleteni u politička prepucavanja kojima na domaćoj sceni kraja nema.

Zećo je tako jedna od rijetkih, ako ne i jedina kulturna djelatnica, koja je javno progovorila na ovu temu i stala u obranu, kulture. Ni lijeve, ni desne, nego jednostavno kulture. 

''U Mostaru se opet svađaju, i to ne Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci nego kvazi vjernici, poglavice islamske zajednice, otrovnici, stogodišnji ublehaši, prodavači magle a na sve to zadrti primitivci, bogovi i batine i prijete kulturi da se širi i raste. Ne boje se oni kulture, da su pametni bojali bi se, jer kultura oplemenjuje i budi, osvještava, uči, edukuje. Oni ne razumiju, ne znaju, iskreno, najiskrenije ne shvataju poentu. I to se ne može objasniti zadrtim uhljupima koji vas i ne slušaju jer su željni moći, vlasti a na posljetku i krvi. Ne dopire naš glas do njih. Cilj je vlast. Moć. Tjeraju jedno kazalište kobajagi sa njihove zemlje, jerbo što bi se tu gradilo kazalište?!?! Da se pitam, ko što se ne pitam, ko što me niko ni za ovo mišljenje ne pita i hvala bogu da je tako, najsretnija bih bila da smo svi zajedno pod jednim krovom, stvarali zajedno, rasli zajedno, naposljetku- borili se zajedno'', napisala je Zećo.

Da je ovo podrška prijeko potrebna i da su to riječi koje su trebale da se kažu javno, potvrdili su i Majini FB prijatelji koji su, suprotno od onog što bi se možda i očekivalo obzirom da je riječ o 'škakljivoj' temi, imali riječi hvale.  

''Sve ti je to draga Majo, kurvanjska politika, maskirana u mantije oli ti zapišavanje teritorija. Isto bi se čapali da je bilo koje vrste objekat, nema to veze s kulturom, SAMO sa "lijevom i desnom" stranom i strateškim položajem'', jedan je od komentara.

I zaista. Lijepo je čuti priče o pomirenju, da kazališta u ovom gradu surađuju zajedno, prave i piju 'fuke' ali je lijepo i vidjeti da, onda kad je potrebno, kultura zaista može nadići politiku i pokazati pomirenje o kojem se priča. To bi onda bilo TO, to bi onda pokazalo da imamo šanse i to bi onda bila kultura, u svom izvornom obliku.

Bitno je zato, dok jedni najavljuju nove prosvjede, sutra će to biti drugi. Bitno je zato da se ovakvi, nažalost rijetki apeli zdravom razumu, i čuju. Bitno ja zato da se Majinim riječima 'borite umjetnošću, zajedničkim snagama protiv svih tih ugnjetavača' pridruže i druge kolege i svi oni građani Mostara koji se tako često kunu u vlastitu kulturu.

Prosvjedi

Proteklih tjedana održani su prosvjedi protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar u središnjoj gradskoj zoni, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom govoru na prosvjedu zahvalio je prosvjednicima što su "prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja s nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću." Kazao je kako neće odustati od projekta izgradnje Islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja rekao je kako su prosvjedi potpuno neutemeljeni dok je gradonačelnik Mario Kordić ranije izjavio kako se oko ovoga pitanje nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar. Podršku izgradnji zgrade dali su i federalna Vlada i Grad Mostar kao i mostarsko Gradsko vijeće koje je glasovalo za izvještaj o radu kazališta u kojem se spominje i izgradnja.

Kopirati
Drag cursor here to close