Generacija 23

Pisci iz regije napisali kratke priče o raspadu SFRJ

Kultura / Flash | 15. 09. 2014. u 15:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U redakciji beogradskog dnevnika Blic održana je u ponedjeljak konferencija za novinare na kojoj je skupina najuglednijih pisaca iz regije sudjelovala u predstavljanju projekta nazvanog "Generacija 23".

"Otac" nedjeljnog dodatka posvećenog knjizi koji tiska Blic, Aleksandar Gatalica i odgovorni urednik Blica Svetomir Marjanović, došli su na ideju da povodom 18 godina od osnivanja ovog dnevnika okupe 12 pisaca različitih generacija iz zemalja bivše Jugoslavije da za Blic napišu po tri kratke priče na temu "23 godine od raspada Jugoslavije".

Od 16. rujna svakoga radnog dana u listu će se pojavljivati po jedna priča ovih majstora pisane riječi i to će trajati sljedećih mjesec i pol dana, nakon čega će, do kraja godine, biti tiskane, ne samo te priče (po dvije od svakog autora) već i ona treća koja će u knjizi imati "premijeru".

Današnji skup na kojem su, pored Gatalice, sudjelovali Srđan Tešin, Igor Marojević, Svetislav Basara, Muharem Bazdulj, Ksenija Popović, Aleš Šteger, Ante Tomić, Vladimir Kecmanović (dok su odsutni bili Balša Brković, MIljenko Jergović i Ljubica Arsić) vodila je novinarka kulturne redakcije Blica Tatjana Nježić.

Pisci su pokazali kako imaju vrlo različita viđenja što je značio raspad SFRJ, kako oni misle da bi trebalo nazvati razdoblje devedesetih u regiji, kakve su dojmove ponijeli iz tog desetljeća i koliko se u svojoj prozi bave temama toga razdoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close