Odbor SABNOR-a

Nitko ne reagira na etiketiranje Josipa Broza Tita kao diktatora i zločinca

Kultura / Flash | 02. 04. 2015. u 17:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni odbor SABNOR-a u Tuzli upozorava "na pojave neofašizma, dizanje glava prkosi prošlosti oličenih u neofašističkim idejama, pokretima i manifestacijama".

U današnjem priopćenju ta asocijacija apelira javnosti, antifašistički opredijeljenim građanima, neovisno od nacionalne, političke i svake druge pripadnosti, da prepoznaju i reagiraju na sve prijeteće primjere profašističkog i nacionalističkog djelovanja.

Kantonalni odbor SABNOR-a ističe da je bez potrebne reakcije prošao niz demonstracija neofašizma, dominantno u ruhu nacionalizma. U tom kontekstu navodi odluku Općinskog vijeća Stolac o uklanjanju spomen-groblja Borac NOB-a, prošlogodišnje rušenje partizanskog spomenika u Bileći, nedavno postrojavanje ravnogorskih četnika u Višegradu, izjednačavanje komunista s nacistima, etiketiranje Josipa Broza Tita kao ''diktatora'' i ''zločinca'', aktivnost ekstremnih religijskih grupa s ratnohuškačkim ciljevima i vrbovanjem državljana BiH za ratišta u svijetu.

''Odsutnost reakcije na ove i slične događaje, s jedne strane je poticaj divljanju neofašista, a s druge, znak tolerancije i podcjenjivanja, koji se može shvatiti i kao podrška'', citat je iz priopćenja.

Izostanak reakcije na novi i 'stari' fašizam, svako odsustvo antifašističke solidarnosti i aktivnosti, stimulans je netrpeljivosti, mržnji, podjelama i sukobima. To se odnosi i na dijelove vlasti u BiH, naročito one koji se protive zakonu o zabrani osnivanja i rada profašističkih organizacija, kao i na one koji ne reagiraju na primjere fašističkog divljanja ili osporavaju fašizam i negiraju genocid, smatra Kantonalni odbor SABNOR-a u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close