Street Arts Festival

Neobična umjetnost na mostarskim ulicama

Američkog umjetnika koji je ovogodišnja zvijezda i veliko ime festivala predstavila je Sabina Maslo.
Kultura / Flash | 02. 09. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru u subotu službeno počinje 11. Street Arts Festival, festival ulične umjetnosti, a gost i najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja je američki umjetnik Mark Jenkins.

Američkog umjetnika koji je ovogodišnja zvijezda i veliko ime festivala predstavila je Sabina Maslo.

Foto: Bljesak.info / Najava 11. Street Arts Festivala u Mostaru

''Mark Jenkins je jedna od najvećih zvijezda ulične umjetnosti, a ono što radi je malo drugačije od onoga što su naši građani navikli i apsolutno čekamo njihovu reakciju na to. Danas će se izvršiti postavljanje skulptura koje su svojevrsna instalacija, odgovor društvu. Markove instalacije su bizarne i potresne, upravo smo zbog toga našli jednu poveznicu s Mostarom'', naglasila je Maslo.

Foto: Bljesak.info / Skulptura Marka Jenkinsa

Kako kaže ona, Jenkins se uličnom umjetnošću duže od 20 godina i ono što se veže uz njega je da izlaže i u galerijama te su njegovi radovi prepoznati od publike i od kritike, a njegove skulpture bit će poklon gradu Mostaru.

Mark Jenkins je izjavio da je nakon dolaska u Mostar izdvojio par dana kako bi istražio grad. Po njegovim riječima, prvo što je primijetio bila je zgrada Staklene banke i, kako je rekao, to mu je bilo savršeno upoznavanje s gradom.

Foto: Bljesak.info / Skulptura Marka Jenkinsa

''Drugačiji je od onoga na što sam obično navikao, a velik broj ruševina je utjecao na samu ideju. Uvijek radim skulpture u obliku svoga tijela i kad ih iznesem u prostor, one su zapravo projekcija mene samoga, to mi je zabavno raditi'', objasnio je umjetnik.

Dodao je kako Mostar po uličnoj umjetnosti dosta sliči ostalim gradovima u kojima je radio.

Foto: Bljesak.info / Skulptura Marka Jenkinsa

''Lijepa stvar u vezi Mostara je što imate baš tu zgradu Staklene banke gdje se ima obilje mjesta za izraziti se, a na ulicama sam vidio lijepe primjere ulične umjetnosti'', ustvrdio je Jenkins.

Kopirati
Drag cursor here to close