Festival kulture

Natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar”

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama.
Kultura / Flash | 16. 04. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisuje Natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama.

Nagrade:

• Prva nagrada: € 500, statueta Gorčina i objavljivanje nagrađene zbirke pjesama
• Druga nagrada: € 250
• Treća nagrada: € 150

Rukopisi se dostavljaju elektronskom poštom, u .pdf formatu, na e-mail adresu [email protected]. Rok za dostavu je 31. svibanj 2020. godine. Unutar rukopisa ne smiju biti navedeni ime i prezime autora/autorice, a svi osobni, kao i kontakt podaci dostavljaju se u popratnom e-mailu.

Proglašenje pobjednika natječaja i dodjela nagrade “Mak Dizdar” održat će se u sklopu festivala, 24. srpnja 2020. godine, a tada će biti promovirana i zbirka poezije prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Mak Dizdar” Vernesa Subašića, „Papagaj sloboda“.

''Moj poetski svijet u kojem sam živio bio je zatvoren, pjesme je čitao mali broj ljudi. Ova nagrada mi u tom smislu znači „otvaranje“ prema široj čitalačkoj publici, jer ona podrazumijeva tiskanje i izdavanje knjige, što je za mene mnogo vrednije od novčane nagrade. Ovog ljeta očekujem da „Papagaj“ napusti svoju krletku i konačno se vine do publike'', kaže Subašić.

Slovo Gorčina je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje sa sadržajima koji mogu biti i poezija, i glazba, i slika, i film, i filozofija, i povijest i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno i oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

''Festival kulture „Slovo Gorčina“ prevazilazi granice definiranja jer se na jednom mjestu tijekom tri dana događa sve što pod kulturom zamišljamo. Svaki gost festivala može pronaći svoje utočište u vidu predivne prirode, izložbi, predavanja, diskusija, glazbenih događaja i svakog oblika književnog izraza.

Nagrada „Mak Dizdar“ 2018. godine za mene je bila zastava na vrhu jednog kreativnog brijega. Označila je preokret u intimnoj povijesti stvaranja i otvaranja ka drugim vrstama kreativnih svijetova pa i novoj zbirci pesama. Divno je izaći iz vlastitih stvaralačkih zidova i podijeliti ljubav prema kulturi i umetnosti. Svatko tko je okrenut duhovnom rastu i dijeljenju suočava se sa preispitivanjem svoje uloge u društvu. Međutim, u prilikama kao što je Festival kulture „Slovo Gorčina“, svaka sumnja se otklanja i sudionici i gosti iz deobedobijaju dovoljno energije do sljedeće slične prilike.

Pored fizičkog oblika koju nagrada „Mak Dizdar“ ima, ona svakog sudionika i gosta ovog Festivala postavlja na značajno mesto u tradiciji svestranosti i prevrednovanja šumova svakodnevice'', zaključuje Željana Vukanac, autorica zbirke „Prostori“, koja je 2019. godine promovirana na „Slovu Gorčina“.

Kopirati
Drag cursor here to close