Blagoslov spomenika

Na Stjepan Krstu podignut spomenik žrtvama ratova XX. stoljeća

Kultura / Flash | 16. 06. 2015. u 12:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagoslov spomenika žrtvama ratova XX. stoljeća iz župe Stjepan Krst, općina Berkovići, pored župne crkve najavljen je za 23. lipnja u 18 sati.

Spomenik će blagosloviti biskup Ratko Perić.

U zajedničkom priopćenju župnog ureda Svetog Ivana Krstitelja Stjepan Krst i Organizacijskog odbora za izgradnju spomenika žrtvama ratova XX. stoljeća iz župe Stjepan Krst podsjećaju kako je 1992. područje župe Stjepan Krst okupirala srpska vojska, stanovništvo je protjerano, jedan dio je odveden u logore, a nakon toga su sve kuće spaljene i porušene.

"Posebno je tragično spomenuti da je u Domovinskom ratu na svirep i zločinački način pobijeno i spaljeno skoro 30 osoba koje nisu mogli pobjeći iz svojih domova radi starosti i bolesti. Za ove zločine do sada nitko nije sudski procesuiran, a nemamo saznanja niti da tužiteljstvo za ratne zločine provodi bilo kakvu istragu", stoji u priopćenju.

Nakon Daytonskoga sporazuma područje župe ostalo je u Republici Srpskoj i pripalo općini Berkovići, ali su, ističu organizatori, u svakom selu župe Hrvati zadnjih godina obnovili po nekoliko kuća, a sagrađena je i nova župna crkva u kojoj se sveta misa održava svake prve nedjelje u mjesecu.

Kopirati
Drag cursor here to close