Za svakoga ponešto

''Mostarsko ljeto'' svojim posjetiteljima pružilo sjajnu noć

U Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je promocija knjige ''Kuća'' autorice Julijane Mladenovske Tešije, a zatim je u Narodnom pozorištu u Mostaru odigrana predstava ''Sve je to iz kuće''.
Kultura / Flash | 15. 07. 2023. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjetitelji međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2023'' u petak večer su imali priliku uživati u dva sadržaja.

Naime, u Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je promocija knjige ''Kuća'' autorice Julijane Mladenovske Tešije, a zatim je u Narodnom pozorištu u Mostaru odigrana predstava ''Sve je to iz kuće'' autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Knjiga poezije ''Kuća'' autorice Julijane Mladenovske Tešije je prošle godine u Makedoniji dobila nagradu kao najbolja pjesnička stihozbirka neobjavljenog autora.

''Za ovu knjigu inspiracija je kuća. Kako sam sama migrant, iz Makedonije sam se preselila u Hrvatsku, shvatila sam da zapravo postoji više nivoa tih sjećanja na kuće u kojima sam bila prije i šta mi sada sve te kuće znače. Shvatila sam da ne nosim moj rodni grad Skoplje kao grad u sebi i da mi, zapravo, ništa ne znači kada odem u Skoplje danas, ali nosim Skoplje iz moga djetinjstva duboko i tu je negdje ta ideja o kućama, o kući, o našem tijelu kao prostoru sjećanja. Zapravo, cijela knjiga se bavi to tematikom, kako se sjećamo na sebe, na djetinjstvo, na priče, na kutke prostora, neke slike koje su u nama i kako te slike zapravo onda nosimo u sebi, šta nam znače i kako nas oblikuju danas'', istaknula je autorica knjige Julijana Mladenovska Tešija te je naglasila da je izuzetno radosna što je u Mostaru.

Foto: PR / Mostarsko ljeto: Predstava ''Sve je to iz kuće''

''Meni je izuzetna čast što knjigu predstavljam u Mostaru. Dio pjesama je motivisan samim gradom Mostarom, ono što je bilo neko moje iskustvo dolaska ovdje. Moja razmišljanja o gradu i ljudima su predočena u par pjesama. Prijateljica i ja smo '98 godine došle u BiH. Tada sam prvi put, nakon što sam vidjela Mostar kao dijete, vidjela Mostar kao odrasla osoba ali to je bio Mostar bez mosta. Ta slika je duboko ostala u meni kao jedna od najtragičnijih slika i imala sam potrebu o tome govoriti. Ta potreba se javila prošle godine kada sam došla ovdje i kada sam vidjela Mostar sa mostom ponovo. Srce mi je bilo puno jer sam se družila sa Mostarcima i htjela sam o tome pisati, šta jedan most znači, šta znači kada jedan narod sagradi ponovo most, je li to iz prkosa, iz ljubavi za vlastito postojanje, iz ljubavi prema historiji, prema svemu šta je taj most značio. To je po meni velika snaga jednog naroda kada to uspije napraviti'', navodi Mladenovska Tešija.

Osim autorice, o knjizi je govorio i Asmir Kujović. Stihove je čitala te bila moderator Anisa Mujić, dok su izvođenjem glazbenih numera događaj obogatile članice grupe Zerdelija, Tijana Bašić i Marija Raspudić.

U punom ''Studiju 64'' Narodnog pozorišta u Mostaru odigrana je nagrađivana predstava ''Sve je to iz kuće'' Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić.

''Predstava je premijerno izvedena u mjesecu maju na Festivalu bh drame Zenica kojeg organizuje Bosansko narodno pozorište Zenica, gdje je osvojila i nagrade. Apsolutno je aktuelne tematike. Govori o odgoju u nepotpunoj porodici, u smislu nedostatka jednog roditelja, o problemima koji se danas događaju, depresijama, o mladim ljudima koji prolaze kroz vršnjačko nasilje, školskim, porodičnim problemima itd. Tužno je što je aktualna takva tema. Smatram da je porijeklo svih nedaća, nažalost, iz kuće, a i dobrih stvari je, također, iz kuće, samo sve zavisi do odgoja, načina i pristupa djetetu. Drago nam je što smo upravo sa ovom predstavom u Mostaru. Mi imamo divnu suradnju. Igrali smo, ne samo u Narodnom pozorištu, nego i u svim drugim prostorima koji scenski daju tu mogućnost igre u Mostaru. Shodno tome baš smo ponosni i sretni što smo večeras tu'', zaključila je Adna Kaknjo, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Naredni sadržaj u okviru ''Mostarskog ljeta'' zakazan je za ponedjeljak, 17.07., kada će u Muzeju Hercegovine Mostar – odjeljenje književnosti biti održana promocija knjige "Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876" autora Emira Demira, sa početkom u 19:30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close