Street Arts Festival

Mostar postaje otvorena galerija pod nebom

''Već sutra službeno obilježavamo otvaranje Festivala u Omladinskom kulturnom centru (OKC) 'Abrašević', a posjetitelji će moći uživati u glazbi, art marketu, dječjem kutku, performansu s grafiterima''.
Kultura / Flash | 02. 09. 2022. u 15:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru u subotu službeno počinje 11. Street Arts Festival, festival ulične umjetnosti, a gost i najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja je američki umjetnik Mark Jenkins.

''Udruga 'Rezon' je službena platforma i organizator Festivala, a bavimo se unaprjeđenjem urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti i koja za viziju ima da kroz umjetnost, inkluziju, edukaciju unaprjeđujemo društvo'', kazala je na konferenciji za novinare Marina Đapić, jedna od organizatorica Street Arts Festivala.

Dodala je kako je Festival planiran godinu dana te kako je osmišljen i specifičan, off program koji za cilj ima uglavnom edukaciju i okupljanje lokalne zajednice.

''Već sutra službeno obilježavamo otvaranje Festivala u Omladinskom kulturnom centru (OKC) 'Abrašević', a posjetitelji će moći uživati u glazbi, art marketu, dječjem kutku, performansu s grafiterima. Dan kasnije, u nedjelju se družimo u Sjevernom logoru gdje je zapravo naša grafiti zona, a gost će biti Frenki'', kazala je Đapić.

U ponedjeljak, 5. rujna, program se seli u Vukovarsku ulicu gdje je planiran događaj ''Kava na zidiću'', a cilj je druženje s građanima. Ovome događaju prisustvovati će predstavnici veleposlanstava i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

''U prostorijama udruge će se održati filmska večer, a na njoj će biti prikazan film o street artu 'Sky is the limit'. Također održati će se i grafiti radionica koju vodi Benjamin Čengić, grafiti umjetnik Zijan, gdje će se mladi ljudi pobliže upoznati i educirati o grafiti umjetnosti'', izjavila je Đapić.

U 'Abraševiću' će se održati i koncert grupe 'Nipple People', a na sami kraj festivala planirano je druženje u prirodi kod Blagaja.

Lokacije gdje se oslikavaju četiri murala su: Sjeverni logor, Gimnazija na Španjolskom trgu, Vukovarska i Šantićeva ulica, dok će instalacije Marka Jenkinsa biti postavljene u Titovoj ulici.

''Cijeli vizual našeg programa zaokružen je prefiksom '-re', koji naglašava da postoje svjetovi koji imaju potenciju za 'regeneriranje', pa je i naša misija da re-kreiramo, re-generiramo i re-zoniramo'', istaknula je Maja Rubinić, članica udruge 'Rezon'.

Navela je i kako su svi umjetnici koji dolaze u Mostar profesionalci, koji zapravo žive od svojih honorara i uspješno se bave uličnom umjetnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close