Mladi u kulturi

Mostar: Mladi nisu zainteresirani za kulturu, u čemu je problem?

"Svjesni smo da smo dio te urbane scene i koliko je bitno privući ljude kvalitetnim sadržajem"
Kultura / Flash | 11. 01. 2024. u 19:11 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Rekla bih da smo na početku velikog lanca u kojem se cijeli Grad Mostar i Nevladine organizacije trude implementirati razne kulturne projekte", kazala je akademska slikarica Andrea Šunjić Bernardić na panel raspravi na temu "Mladi u kulturi".

Panel rasprava kao i živa biblioteka koja je omogućila neposredan susret s raznolikim segmentima umjetničkog izražavanja održana je u četvrtak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u organizaciji Agencije lokalne demokracije Mostar.

Foto: Bljesak.info / Živa biblioteka

Privući ljude kvalitetnim sadržajem

"Na projekte se aplicira sve više i više. Svjesni smo mogućnosti kapaciteta tih projekata, samo što je ponekad potrebno dosta vremena da se isti implementiraju", ističe Šunjić-Bernadić.

Dodaje kako u gradu ne nedostaje kulturnih događaja.

"Krenimo od Open City-ja, Mobe, Street Art... Imamo jako puno događaja i to su neke od najsvjetlijih primjera koje smo imali. Imali smo kino na otvorenom, Advent... U Gradskoj upravi se ekipa podmlađuje i trudimo se sve više doprinijeti. Svjesni smo da smo dio te urbane scene i koliko je bitno privući ljude kvalitetnim sadržajem", istaknula je.

Foto: Bljesak.info / Panel rasprava na temu Mladi u kulturi

Kada je u pitanju financiranje kulturnih institucija kao i događaja, Šunjić-Bernadić ističe kako najviše ovise o samom Proračunu Grada.

"Grad Mostar po statistikama, odnosno po Odluci od 2011. godine izdvaja godišnje 20 tisuća KM za projekte za mlade koji su prioritet. Mi kao služba za društvene djelatnosti sudjelujemo i financiramo mnoge projekte. To naravno može rasti, što Proračun bude veći i mi ćemo moći više raspodijeliti", zaključila je.

Foto: Bljesak.info / Panel rasprava na temu Mladi u kulturi

Mladi nezainteresirani

Kroz ovaj događaj, ističe Selma Žuljević, ujedno jedna od organizatorica, željeli su istražiti razloge zbog kojih mladi ne sudjeluju u kulturnim događajima.

Foto: Bljesak.info / Panel rasprava na temu Mladi u kulturi

"Ovaj događaj smo organizirali zato što smo kroz strategiju za mlade HNŽ vidjeli da jako mal broj mladih sudjeluje u kulturnim događajima i nisu zainteresirani za umjetnost kao granu kulture i samim tim smo im htjeli približiti kulturu i umjetnost na njima prihvatljiviji način, ali i istražiti razloge zašto ne sudjeluju u kulturnim događajima i na koji način institucije mogu od nevladinih organizacija koje su nekako bolje u komuniciranju sa mladima surađivati s njima kako bi broj mladih u kulturnim institucijama, kako u kreiranju sadržaja tako i u sudjelovanju na manifestacijama bio veći", istaknula je Žuljević.

Dodaje kako je "projekt "Mostar - prostori koji pokreću" od početka ulagao u kulturne institucije i sada u nekom drugom dijelu radimo na unošenju sadržaja u javne prostore i kroz ovaj događaj želimo dalje istražiti tu temu što se slaže s našim ciljevima. Želimo oistaviti mogućnost građanima grada Mostara da dalje nastave ono što je ovaj projekt radio".

Foto: Bljesak.info / Panel rasprava na temu Mladi u kulturi

Vidljiv pomak

Bez obzira na nedovoljno izdvajanje financija za kulturne institucije kao i manifestacije, Žuljević tvrdi kako je pomak ipak vidljiv.

"Na jednoj od prijašnjih konferencija je i gradonačelnik rekao da se nisu previše fokusirali na kulturne institucije i ulaganje u kulturu i bili su zahvalni što je ovaj projekt "uskočio" Gradu Mostaru kao i mnogi projekti u tom smislu. Ono što su zacrtali za naredni period jeste ulaganje u kulturu i institucije i dobar je pokazatelj da je Grad vidio da ulaganje u kulturu nije dovoljno i da postoji puno prostora za napredak".

Foto: Bljesak.info / Panel rasprava na temu Mladi u kulturi

"Vidimo veliki broj kulturnih institucija koje su organizirane od samog Grada što je dobar pokušaj da idemo ka naprijed i možemo vidjeti da je u zadnjih 4-5 godina grad oživio i nadamo se da će se tako nastaviti i u budućnosti", zaključila je Žuljević.

Inače, kako ističu organizatori, ova večer je bila prilika za razmjenu ideja, stvaranje dijaloga i poticanje promjena, a sam događaj financira Velika Britanija.

Kopirati
Drag cursor here to close