Mjesec kulture

Mostar: Četrnaest opera u jednoj predstavi

Kultura / Flash | 04. 04. 2017. u 06:17 M. Miličević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Naracije i operacije“ su predstava u kojoj će biti prepričano četrnaest opera, a iz svake od tih opera otpjevat će se najpoznatija arija. Opere u raznim žanrovskim varijacijama, u samo jednoj predstavi, prikazat će bogatstvo i raznolikost emocija, prizora, pantomime, pjesme, pokreta, drame i glume.

Osim fragmentarnog prikaza, "Naracije i operacije" su i zaokružena priča o samom smislu čovjekove egzistencije i njegove biti, o onom mjestu u čovjeku, društvu i kulturi gdje sve prestaje biti rutina i sušta svakodnevnica te postaje opera koja život znači.

„U početku bijaše zvuk, sa nebesa se ulio u grla naša. Pa nam srca nastanio. Od srca do srca, harmonija veže duše. Ritam srca glazbu sklada. Ovim svemirom glazba vlada. Ona je u životu. Ali i iznad života. Glasnice su instrumenti. Na samoglasnicima emocije rastu…“


Raznolik repertoar u ovoj predstavi nudi arije iz opera Sadko, Figarov pir, Faust, Don Pasquale, Rinaldo, Bastien i Bastiena, Figarov pir, Alexander Feast, Čarobna frula, Orfej i Euridika, Ernani, Tannhauser, Serse te za kraj glazbena poslastica koju ćemo čuvati u tajnosti sve do same izvedbe koja će se dogoditi u petak 7. travnja 2017. godine na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru s početkom u 20:00 sati.

Na daskama koje život znače te večeri će vam se predstaviti studenti Studija glazbene umjetnosti (FPMOZ), odsjeka solo pjevanja; Nikolina Zovko, Hrvoje Merdžo, Marin Vitas, Karlo Milićević i Marijo Bevanda uz klavirsku pratnju studenata klavira; Brigita Šilić, Gabrijela Iličić, Mateja Milićević, Ana-Marija Milićević i Marko Palameta.

Režiju potpisuje zagrebački redatelj Ivan Leo Lemo, koji je ujedno i profesor na Studiju glazbene umjetnosti na predmetu „Operna gluma“.

Organizator ovog velikog glazbenog događaja je Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, koji će manifestaciju Mjesec kulture – Dani studentskog zbora ovim glazbeno-scenskim pothvatom svečano zaključiti: „Naracije čuvaju iskustva. Operacije čuvaju srce. Pjevajte život. Opere su zdrave. Čovjek čovjeku predstavlja čovjeka. Tako je bilo i bit će dovijeka.“

Kopirati
Drag cursor here to close