Sarajevo

Mons. Jurišić ustoličen za kanonika Kaptola vrhbosanskog

Kultura / Flash | 09. 12. 2013. u 12:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom svečanog Misnog slavlja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, 8. prosinca 2013. na drugu nedjelju Došašća za kanonika Kaptola vrhbosanskog ustoličen je mons. dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Svetu misu predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom i uz koncelebraciju dvadesetak svećenika među kojima su bili i vrhbosanski kanonici mons. Ante Meštrović i preč. dr. Darko Tomašević, prodekan KBF-a u Sarajevu.

Pozdrav kardinalu Puljiću i svim nazočnima prije početka Misnog slavlja uputio je kanonik Meštrović podsjećajući da Vrhbosanska nadbiskupa toga dana slavi svoju suzaštitnicu Bezgrješno Začeće BDM te da je ujedno i dan smrti sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, i dan Provincije sestara Služavki Malog Isusa Bezgrješnog Začeća BDM. Napominjući da će pod Misom biti uveden u službu novi kanonik Jurišić, podsjetio je da je bulom „Ex hac augusta“, kojom je papa Lav XIII. 5. srpnja 1881. godine ponovno uspostavio crkvenu hijerarhiju u BiH, utemeljio i Kaptol vrhbosanski koji od početka čine četvorica kanonika. „Prema povijesnoj praksi i kanonskim odredbama zadaća je Kaptola - svestrana pomoć dijecezanskom biskupu u raznim poslovima glede upravljanja mjesnom Crkvom. Kanonici u katedrali slave konventualne Mise, zajedno mole časoslov, koncelebriraju s biskupom u svečanim slavljima i vjernicima su redovito na usluzi za sakrament pomirenja te vode brigu o samoj katedrali“, kazao je mons. Meštrović te pojasnio da je između dva svjetska rata Kaptol vodio značajnu izdavačku djelatnost Vrhbosanske nadbiskupije.

Zahvalio je prepoštu Kaptola dr. preč. Peri Pranjiću, koji je iz zdravstvenih razloga dao pisanu ostavku, „na odanom služenju u našoj mjesnoj Crkvi i našem Kaptolu“. Pojasnio je da se kardinal Puljić, nakon što su mu preostala trojica kanonika predložila trojicu kandidata, odlučio za mons. Jurišića koji je prihvatio ovu službu.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se osvrnuo i na uvođenje u službu novog kanonika te podsjetio da je u kolovozu 1991. godine, kao novi vrhbosanski nadbiskup, odobrio treći Statut Stolnog kaptola vrhbosanskog.

Danas želim ohrabriti kanonike da istinski po tom Statutu obogaćuju ovu mjesnu Crkvu i istinski budu nadbiskupovi suradnici kako bi, u ovom procesu priprave za Sinodu, istinski doprinijeli da vjera raste. Na poseban način želim potaknuti da sve naše različite službe u Nadbiskupiji istinski se uvežu snagom ljubavi, istom vjerom koju je Stadler imao, istom ljubavlju prema mjesnoj Crkvi da u nama vatra božanskog Srca gori da gledamo u prvom redu interes Božji, spasenje duša i rast Kristova kraljevstva. Zato pozivam sve nositelje službi u Crkvi vrhbosanskoj da budemo ujedinjeni oko istog cilja: davanju slave Bogu, radu na spasu duša i života ove mjesne Crkve“, kazao je kardinal Puljić te pozvao časne sestre, među kojima su posebno brojne bile sestre Služavke Malog Isusa koje su tog dana slavile dan svoje Provincije, da mole na tu nakanu. Potaknuo je sve vjernike da budu svjedoci vjere „u ovom gradu ovakvom kakav jest“. „Ne bojte se reći da je to naš grad. Neki bi htjeli da ne bude naš. Jest naš. Previše je cijene u njega ugrađeno da bi ga se odrekli. Mi tu trebamo svjedočiti da smo Kristovi. Neka nam sluga Božji Josip Stadler u tome pomogne, a Bezgrješna, koju ćemo sutra liturgijski slaviti, neka nam izmoli radost služenja da se ne bojimo Bogu darovati svjesni da se Bog u dobroti i ljubavi natkrilite ne da“, kazao je kardinal Puljić potičući da se odazovu poticaju sv. Pavla apostola te prigrle jednu druge u ljubavi Kristovoj.

Nakon homilije mons. Jurišić je izmolio i na oltaru potpisao ispovijest vjere i prisegu za savjesno vršenje kanoničke službe. Pred kraj Misnog slavlja kardinal Puljić je uveo u službu novog kanonika predajući mu kanonički plašt i kanonički križ s likom Srca Isusova te ga uveo u kanoničku klupu u prezbiteriju katedrale. Na kraju Mise svi su pošli u dno katedrale na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili Molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Misa je završena Molitvom za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i svečanim blagoslovom. Tijekom Mise pjevao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Mons. dr. Pavo Jurišić rođen je 16. veljače 1958. u mjestu Ruda, općina Novi Travnik. Osnovnu je školu pohađao u rodnom kraju i u Odri kod Zagreba, gimnaziju kod franjevaca trećoredaca u Odri i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je maturirao 1975. Nakon završene gimnazije započinje studij filozofije i teologije u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a završio je 1982. na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu.

Nakon završenog studija teologije zaređen je za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije 1982. Četiri godine djeluje kao kapelan na župama Sarajevo/Stup, Brčko i Crkvica u Zenici. Godine 1986. odlazi na postdiplomski studij u München, gdje na Teološkom fakultetu sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu god. 1992. postiže doktorat iz katoličke teologije pri katedri Religijske pedagogije. U Münchenu je tijekom poslijediplomskog studija vršio službu kućnog svećenika u samostanu sestara Congregatio Jesu (Marije Ward) u Berg am Laim-u, gdje kao vjeroučitelj i duhovnik ispomaže na djevojačkoj realnoj gimnaziji koju su vodile sestre. Nakon završenog poslijediplomskog studija vraća se u domovinu te od listopada 1992. djeluje kao profesor pedagogije, didaktike, metodike vjeronaučne nastave, misiologije i njemačkog jezika na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji. Na toj visokoškolskoj ustanovi vršio je službu tajnika škole do 2007., a od 1998. do 2007. službu prodekana. Kada je 2009. Vrhbosanska katolička teologija uzdignuta na rang bogoslovnog fakulteta imenovan je od Kongregacije za katolički odgoj u Rimu prvim dekanom toga fakulteta.

Godine 1996. dekretom kardinala Puljića imenovan je za prikupljanje arhivske građe o blagopokojnom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru pa je tako 1997. osnovan Centar za prikupljanje građe o nadbiskupu Stadleru, koji će nakon imenovanja postulatorom kauze Sluge Božjega Josipa Stadlera u dijecezanskom postupku 2000. godine prerasti u ured Postulature. Nakon završetka postupka na dijecezanskoj razini 2008. Kongregacija za kauze svetaca u Rimu imenuje ga postulatorom te kauze i na rimskoj razini.

Od 1996. voditelj Teološkog instituta u Sarajevu; bio je član Vijeća za katehizaciju Hrvatske biskupske konferencije od 1996. do 2003., a od 1997. do 2009. član Vijeća za katehezu Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine; od 2002. član je i Pedagoškog vijeća Katoličkih škola za Europu. Kao profesor pedagogije i katehetike predavao je na Katehetskom institutu u Dubrovniku, a predaje na Teološkom institutu u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close