Očeva domovina

Mladi francuski umjetnik želi bh. državljanstvo

Hector Morić je rođen 21. veljače 1988. u Parizu kao dijete Mirze i Regine Morić.
Kultura / Flash | 27. 04. 2018. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanjem zaključka na sjednici u četvrtak o slanju preporuke Ministarstvu civilnih poslova BiH, Vlada Federacije BiH je i službeno pokrenula proceduru prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine Hectora Morića, državljanina Republike Francuske. 

Hector Morić je rođen 21. veljače 1988. u Parizu kao dijete Mirze i Regine Morić. Njegov otac Mirza Morić je bosanski kipar koji u Francuskoj živi 40 godina, gdje je prepoznatljiv po svom radu koji odiše nostalgijom za rodnom zemljom. 

Preporuka je data jer je riječ o vrsnom umjetniku iz oblasti pejsažne arhitekture, o čemu svjedoče i preporuke uvaženih intelektualaca Bosne i Hercegovine. 

Kako je istaknuto u preporuci koju je potpisao filmski režiser i dobitnik Oscara Danis Tanović, svojom oduševljenošću Bosnom i jakom voljom za istraživanjem bosanske kulture i za obogaćivanjem zemlje porijekla svog oca nečim pozitivnim, Hector Morić odlučuje da se nastani u Sarajevu. Ovaj mladi Francuz osjeća se izrazito povezanim s našom zemljom i našom kulturom. 

Morićevu želju za stjecanje bosanskohercegovačkog državljanstva, akademik i književnik Abdulah Sidran smatra plemenitom i doživljava je ''kao poklon koji kao društvena zajednica i država dobivamo, a da ne znamo čime smo to zaslužili''. 

Hector Morić, kaže se u preporuci profesora Halila Tikveše, već tri godine, s povremenim prekidima, živi u Sarajevu, bavi se glazbom, pejsažnom arhitekturom, likovnom umjetnošću i prikuplja materijal za monografiju svog oca Mirze Morića. 

''Ovaj mladi čovjek našoj zemlji nudi nešto jedinstveno i u svakom pogledu izuzetno: on žarko želi da u ovoj zemlji živi, te da se poveže sa svojim naslijeđem, usprkos svim nedaćama koje nas more, te okolnostima koje su, priznat ćete, daleko od idealnih. Hector Morić donosi svojim entuzijazmom i ljubavi prema Bosni i Hercegovini, jedinstvenu kombinaciju bosansko-francuske interkulturalnosti'', kaže u preporuci Ivana Radeljkovića s Katedre za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu. 

Hector Morić je, ističe profesor gitare Mirza Redžepagić, ne samo arhitekt, već i iznimni talent u umijeću sviranja gitare koji je, putujući Južnom Amerikom i Španjolskom, donio bogate i raskošne melodije južnih krajeva koje često prezentira na nastupima diljem Bosne i Hercegovine. 

U preporuci Bošnjačke zajednice kulture Brčko, rodnog grada Mirze Morića, kaže se da dolazak u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu njegovog sina Hectora, pored iskazane i potvrđene ljubavi prema domovini njegovog oca, ima za cilj izradu i tiskanje monografije o Mirzi Moriću, te pripremu i tiskanje knjige crteža o Bosni i Hercegovini, uz popis autentičnih ljudi i jedinstvenog pejzaža, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.  

  

Kopirati
Drag cursor here to close