Direktor SFF-a

Mirsadu Purivatri dodijeljena nagrada "Poduzetnik godine"

Kultura / Flash | 28. 11. 2015. u 12:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktoru Sarajevo Film Festivala Mirsadu Purivatri u petak uvečer u Pragu je uručena nagrada "Poduzetnik godine" koju dodjeljuje međunarodna mreža Europa Cinemas, institucija koja pruža podršku kinima čiji je rad posvećen predstavljanju i promociji evropskog filma.

Nagrada je Purivatri dodijeljena u znak priznanja za doprinos promociji europskog filma u okviru programa Sarajevo Film Festivala, te u okviru repertoara kina Meeting Point.

Primajući nagradu Purivatra je istaknuo da to priznanje dijeli sa svima koji su u proteklih 20 godina uspješno razvijali koncept Sarajevo Film Festivala i rada kina Meeting Point.

''Baveći se poslom kreiranja kulturnih događaja u okviru Obala Art Centra u Sarajevu, koji su se ticali vizualne i pozorišne umjetnosti, glazbe i filma, u godinama nakon rata i danas, u potpunosti smo se usmjerili u programiranje filmskih sadržaja, zbog toga što cijenimo da je film umjetnička forma koja najlakše i najjednostavnije dopire do publike preskačući kulturološke, nacionalne, spolne, dobne i obrazovne granice.

Sretni smo i ponosni zbog svega što smo postigli stvarajući Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point, i što je danas grad Sarajevo prepoznat kao centar razvoja regionalne filmske industrije kao dijela europske i svjetske kinematografije'', izjavio je, između ostalog, Purivatra.

Ove godine Europa Cinemas ukazala je na značaj projekta Operacija kino, putujućeg kina Sarajevo Film Festivala, uvrštavajući ga u svoj program podrške. Riječ je o filmsko-obrazovnom programu koji promovira filmska ostvarenja s posebnim akcentom na europski i regionalni film, koji je samo u protekloj godini predstavio program u 45 bosanskohercegovačkih gradova.

Na ceremoniji u Pragu dodijeljena je i nagrada za najbolji program holandskom Filmhuisu, te nagrada za najbolje aktivnosti za mladu publiku koja je ove godine pripala grčkom kinu Cine Paradisos.

Kopirati
Drag cursor here to close