Ljudske žrtve

U ritualnom zidu - Meksički arheolozi pronašli još 119 astečkih lubanja

Ukupno je pronađeno više od 600 lubanja u pet godina iskapanja Tzompantlija, glavnog ritualnog zida u drevnoj astečkoj prijestolnici Tenochtitlanu.
Kultura / Flash | 12. 12. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meksički arheolozi pronašli su još 119 lubanja za koje vjeruju da su bile na astečkom ritualnom zidu, objavilo je ministarstvo kulture u petak.

Lubanje su se nalazile na velikom zidu na koji su Asteci postavljali lubanje žrtava koje su prinosili. Taj zid bio je poznat kao Tzompantli na autohtonom jeziku Nahuatl, što je bila svojevrsna vitrina za lubanje njihovih obezglavljenih neprijatelja.

Ukupno je pronađeno više od 600 lubanja u pet godina iskapanja Tzompantlija, glavnog ritualnog zida u drevnoj astečkoj prijestolnici Tenochtitlanu. Ciudad de Mexico, glavni grad Meksika, izgrađen je na njezinim ruševinama, piše Hina.

Tzompantli, platforma cilindričnog oblika promjera 4.7 metara, nalazila se blizu Velikog hrama. Taj zid, poznat i kao toranj lubanja, bio je posvećen bogu rata Huitzilopochtliju.

"Ljudska žrtva u Mezoamerici bila je obveza koja se svaki dan uspostavljala između ljudi i njihovih bogova, kao način koji je utjecao na obnovu prirode i osigurao kontinuitet života", objasnio je voditelj projekta Raul Barrier.

Arheolozi su dosad iskapali na dubini od 3,5 metara. Među novih 119 lubanja pronađenih od ožujka nalaze se lubanje muškaraca, žena i najmanje troje djece, pokazuju prve analize.

Stručnjaci navode da je Tzompantli izgrađen u tri etape, a najstarija odgovara razdoblju od 1486. do 1502. kada je vladao car Ahuitzotl.

Kopirati
Drag cursor here to close