Instalacija

Majčina marama u Srebrenici

Kultura / Flash | 10. 07. 2022. u 13:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, postavljena umjetnička instalacija "Majčina marama" u organizaciji Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa" i Centra za postkonfliktna istraživanja.

Foto: Fena / Umjetnička instalacija "Majčina marama" 

Instalacija je simboličan prikaz marama i šalova koje žene koriste u svakodnevnom životu te koje koriste majke srebreničkih žrtava tijekom molitve za svoje najmilije.

Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kaže da ovom izložbom žele pokazati snagu majke i njihovu borbu za istinu i pravdu od 1995. godine.

Ističe da su za ovu izložbu dobile marake od brojnih žena iz BiH i cijelog svijeta, političarki, historičarki, glumica, umjetnica, a potom su te marake simbolično uvezale ''u čast historijske snage i uloge žena tijekom i nakon rata i genocida u BiH''.

'''Majčina marama' je simbol žene, neke je nose oko vrata, a neke se pokriju njome. A marama je posebno simbol Bošnjakinja koje su iznijele teret na svojim leđima i u ratu i poslije rata'', kazala je Subašić.

Pored ove umjetničke instalacije, u Potočarima je otvorena i međunarodna konferencija "Heroine Srebrenice".

Kopirati
Drag cursor here to close