Kardinal Puljić

Koridor Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar važan za povezivanje hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH

Kultura / Flash | 25. 04. 2017. u 16:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, posjetio je u utorak Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu, gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a u razgovoru je istaknuta veza između Hrvatske akademije i Vrhbosanske nadbiskupije.

Bio je to prvi posjet kardinala Puljića Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti otkako je 1991. postao vrhbosanski nadbiskup, priopćeno je iz HAZU-a.

Akademik Kusić svog je gosta izvijestio o povijesti i radu Akademije, a razgovaralo se i o stanju u Bosni i Hercegovini i položaju tamošnjih Hrvata.

U razgovoru je istaknuta i veza između Hrvatske akademije i Vrhbosanske nadbiskupije, budući da je utemeljitelj Akademije Josip Juraj Strossmayer nosio titulu bosanskog i srijemskog biskupa. Naime, sjedište nekadašnje Bosanske biskupije, koja je imala sjedište u Vrhbosni (današnjem Sarajevu), od početka 14. stoljeća bilo je u Đakovu koje je 1239. postalo posjed bosanskih biskupa. Spajanjem sa Srijemskom biskupijom, od 1773. biskupija nosi naziv Bosanska ili đakovačka i srijemska biskupija, a 2008. godine postala je nadbiskupija pod imenom Đakovačko-osječka nadbiskupija, ujedno i sjedište metropolije koja još obuhvaća Požešku i Srijemsku biskupiju.

Kardinal Puljić upisao se u spomen-knjigu u koju se upisuju najugledniji posjetitelji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, napisavši: „S ponosom i radošću sam po prvi put ušao u ovo zdanje, ponos našeg hrvatskog naroda. Zahvalan sam ovoj instituciji koja gaji duh jedinstva hrvatskog naroda bez obzira na granice. Želim da i dalje s Božjim blagoslovom djeluje na dobro hrvatskog naroda!“

Kardinal Puljić bio je nazočan i na otvorenju međunarodnog znanstvenog skupa 'Valorizacija intermodalnoga logističkoga koridora Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar. U obraćnju nazočnima istaknuo je važnost ovog projekta za povezivanje hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH.

U pratnji vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića kardinal Puljić razgledao je i Strossmayerovu galeriju starih majstora HAZU, kao i izložbu 'Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine', koju je postavio Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU.

Velik broj izložaka, među kojima su i kršćanski i muslimanski zapisi, potječe iz Bosne i Hercegovine, naveo je Marijan Lipovac iz Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.

Kopirati
Drag cursor here to close