Već 15 godina

Kasim Prguda: Čovjek koji svakom mostarskom postaču najavi dugo očekivani trenutak

Kultura / Flash | 29. 05. 2017. u 18:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok postači čekaju znak za iftar, vjerojatno ne razmišljaju o tome tko stoji iza eksplozije koja odjekne mostarskom dolinom, čovjeku kojem je to posao i koji s oduševljenjem svaki ramazanski dan iščekuje baš na taj čin, piše Klix.ba.

Kasim Prguda ime je čovjeka koji svakom mostarskom postaču najavi taj dugo očekivani trenutak, a mi smo jedan iftar ovog ramazana čekali baš u njegovom društvu.

Mostarski top puca s jedne od kula stare kasarne Konak, odakle se pruža divan pogled na grad i sam top ne izgleda glamurozno kao što gledate u pričama o onom sarajevskom, ali je radost vijesti koju eksplozija donese jednaka kao i bilo gdje drugo gdje ima postača i topova koji pronose vijest o iftaru.

Više je to minobacač nego top, gusana cijev učvršćena u betonskom postolju i usmjerena prema nebu.

"Već petnaestak godina se bavim ovim poslom i svake od posljednjih godina mislim da odustanem, ali mi Svevišnji da snage da nastavim dalje. Nekad je bilo drugačije, opasnije, tad smo rukom potpaljivali sporogoreći štapin, zaklanjali se debljim kartonom. Danas je proces automatiziran i top se pali električnim impulsom sa sigurne udaljenosti", priča Kasim dok gura raketu ili granatu u cijev te razvlači žice za paljenje.

Kasim je izbjeglica iz Gacka, pričamo o teškim ratnim danima dok čekamo vrijeme iftara, o vremenima koja su došla poslije, o ramazanima nekad i sad, o Lutkarskom pozorištu gdje radi onaj uobičajeni posao, dalje od topova i u vrijeme kad godina ode na one mjesece bez posta i iftara.

"S topom nikad nije bilo problema, ni u ona ranija vremena, ni sada kada je sve automatizirano. Iako kod nas nije običaj da se dolazi i iftari pored topa, kao što je to negdje drugo, bude znatiželjnih, nekad ih je problem skloniti van domašaja cijevi, posebno bude mlađih koji ne shvaćaju opasnost, ali nikad nije bilo nekih incidenata", objašnjava Prguda.
Vrijeme iftara se približava se dok Kasim radi posljednje provjere, stavlja ključ u elektronski okidač i najavljuje eksploziju.
Top puca bučno, a zvuk ezana s obližnjih mostarskih munara i paljenje kandilja kreću sinkronizirano tako da čovjek ima osjećaj da je sve jedan te isti ritual.

Kopirati
Drag cursor here to close