Prava

Kameni kaos: Posvađali se nasljednici Maka Dizdara!

Kultura / Flash | 31. 03. 2017. u 08:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Fondacije 'Mak Dizdar' nakon što je njegov stric objavio kako je nezakonito tiskanje ovogodišnjeg 'Kamenog spavača', uputio pismo Društvu književnika BiH u kojem je u ime članova obitelji Dizdar uputio ''izvinjenje zbog narušavanja ugleda velikog bosanskohercegovačkog pjesnika i nekadašnjeg predsjednika Vašeg udruženja Maka Dizdara prouzrokovanog nesuglasicama njegovih nasljednika''.

''Ovim putem želim naglasiti da je Fondacija 'Mak Dizdar' u procesu pripremanja autentičnog i definitivnog izdanja 'Kamenog spavača' poduzela sve pravno neophodne korake, uključujući isplaćivanje honorara svim nasljednicima autorskih prava Maka Dizdara. Istina je da Majo Dizdar nije pristao na potpisivanje ponuđenog ugovora, ali i da za ovakvu odluku nikada nije dao valjano obrazloženje (što je, uostalom, i vidljivo iz njegovog pisma)'', naveo je Gorčin Dizdar i istaknuo kako su ugovor potpisali nositelji dvije trećine autorskih prava Maka Dizdara.

''S obzirom na značaj ovog izdanja 'Kamenog spavača' kao i stote godišnjice rođenja Maka Dizdara, koju Društvo pisaca obilježava u suradnji s Fondacijom 'Mak Dizdar' i nizom drugih institucija, nismo željeli pristati na ono što smatramo neopravdanim i iracionalnim ucjenama i ultimatumima Maje Dizdara. Da li, i u kojoj mjeri smo u ovom slučaju postupili u skladu sa zakonom, mogu utvrditi isključivo sudovi Bosne i Hercegovine'', napisao je Gorčin i pozvao na proslavu promocije ''autentičnog i definitivnog izdanja 'Kamenog spavača' Maka Dizdara''.

Podsjećamo, javnosti se obratio Majo Dizdar, sin slavnog pjesnika, rekavši kako je ''načinjen nečuven presedan u nakladničkoj djelatnosti'', da nema njegove suglasnosti za izdavanje i promociju 'Kamenog spavača' te da se sve čini protuzakonito.

Kopirati
Drag cursor here to close