Galerija Mak

Izložba 'Stećci – svjetska baština UNESCO-a' otvorena u Sarajevu

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su prezentirane umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Kultura / Flash | 03. 05. 2023. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Stećci – svjetska baština UNESCO-a

Izložba ''Stećci – svjetska baština UNESCO-a" otvorena je večeras u Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u okviru programa manifestacije ''Dani Kantona Sarajevo''. Organizatori izložbe su HKD Napredak i Ministarstva kulture i sporta KS.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su prezentirane umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.

Ovaj projekt je osmislio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, u saradnji sa Miroslavom Palametom, a dizajn je radio Miro Raguž.

''Cilj ovog projekta je da afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu te ima za cilj osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju'', kazao je Landeka.

O izložbi je govorio povjesničar i arheolog Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

''Stećci su vrijedno kulturno bogatstvo koje je kao takve prepoznao i UNESCO pa su oni 2016. godine upisani na Listu svjetske baštine, i to nekropole iz BiH, Hrvatske Srbije i Crne Gore. U BiH ih ima najviše. Službeno je u BiH evidentirano oko 60.000 stećaka, ali to nije konačni broj i ima ih puno više. Izvjesan broj stećaka je uništen, a takvo ponašanje je za svaku osudu. Nastojimo podizati svijest o potrebi njihovog očuvanja za sadašnje i buduće generacije'', kazao je Vujnović.

Izložba je otvorena do 8. svibnja, priopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close