Dramski tekstovi

HNK Mostar: Izabrani najbolji tekstovi mladih autora

Povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja (predsjednik), Robert Pehar, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević odluku o najboljem tekstu.
Kultura / Flash | 15. 02. 2021. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na javni poziv za Nagradu za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je potkraj prošle godine objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pristiglo je važećih 30 dramskih tekstova.

Povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja (predsjednik), Robert Pehar, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević odluku o najboljem tekstu – riječ je o drami ''Zid'' autorice Ružice Aščić iz Zagreba – donijelo je većinom glasova.

U središtu ove drame su tri generacije jedne obitelji koji se skupa s nekolicinom stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive.

Borba stanara za zid oronule zgrade postaje metaforom sraza između starog i novog, ali istodobno nam kroz sudbinu dviju sestara, nudi jednu nepretencioznu čehovljevsku fresku iz našeg susjedstva.

Ova obiteljska drama koristeći elemente iz širokog registra humora – od ironije do farse, uz duboko autoričino razumijevanje i empatiju za probleme vlastitih likova u svoj njihovoj divergentnosti, spretno pleše na oštrici društvene kritike i intimne, ali u suštini, tople, obiteljske priče.

Autorica Ružica Aščić proglašena je laureatom ''Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina''. Autorici pripada plaketa i novčani dio nagrade u ukupnom neto iznosu od 1.500,00 EUR, a predstava po njezinom tekstu bit će praizvedena u HNK Mostar tijekom 2021. godine.

Odluke za ostale dvije nagrađene drame, ''Visoke frekvencije'', autorice Mateje Posedi iz Nedelišća, i ''Zakopana čuda'' Monike Herceg iz Zagreba, također su donesene većinom glasova. U prvom slučaju radi se o ambicioznom dramaturško-redateljskom tekstu koji preko dinamične izmjene scenskih slika i likova predstavlja jedno osvježavajuće metatekstualno viđenje i doživljaj kazališne predstave danas, dok su “Zakopana čuda” jezično-stilski rafinirana drama naglašenog poetsko-filozofskog diskursa. Autoricama, osim plaketa, pripadaju i novčane nagrade u iznosu od 500 EUR.

"Kao organizatori, u cijelosti možemo biti zadovoljni odzivom i kvalitetom prispjelih tekstova, unatoč očekivanoj kvalitativnoj šarolikosti koja se, bez obzira što se radi o mladim autorima/spisateljicama, može pripisati stupnju iskustva i specijalističke obrazovanosti. Teme pristiglih drama variraju od društveno angažiranih kritika, preko drama filozofsko-poetskog diskursa, vjerskih dramoleta, do tekstova naglašeno intimističke preokupacije. Također, možemo primijetiti da kvalitativno odskaču upravo drame koje kroz prizmu svojih intimnih i subjektivnih mikrokozmosa progovaraju o svijetu i vremenu u kojem živimo", kazao je član žirija i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina.

Ovim se natječajem HNK Mostar uspostavlja i kao institucija koja želi pružati kontinuiranu potporu razvoju suvremenog dramskog teksta kao bitne sastavnice svog kulturnog i nacionalnog identiteta, priopćeno je iz HNK Mostar. Svečanost dodjele nagrada planirana je 15. ožujka 2021. godine, a nagrađene dramske tekstove moguće je pročitati na internet stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close