od 12. do 16. listopada

'Houston, imamo problem!' otvara 5.TFF

Kultura / Flash | 10. 10. 2016. u 12:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prikazivanjem filma "Houston, We Have a Problem!", u Tuzli u srijedu počinje 5. tuzlanski filmski festival (TFF), koji će trajati od 12. do 16. listopada. Kako je danas na konferenciji za novinare u Tuzli rekao direktor TFF-a Boris Balta, organizatorima je pristiglo oko 700 filmova iz cijele regije, a u službeni izbor za prikazivanje ušlo je 80 ostvarenja.

''Osim filmova s južnoslavenskih prostora, koji će biti prikazani u pet kategorija, festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su radionice s profesionalcima iz oblasti filmske industrije, intervjui, kave s poznatima i drugim, a doći će stotinjak gostiju među kojima i Mira Banjac, Zijad Gračić, Nikola Kojo i mnogi drugi. Kulturno-umjetnički svijet u Tuzli 'žedan' je ovakvih događaja'', istaknuo je Balta.

U službenoj konkurenciji TFF-a bit će kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugi igrani film, te u kategoriji "Future generation short films" koja je ove godine postala službena i za koju je pristiglo oko 400 ostvarenja iz 70 zemalja svijeta, rečeno je.

Po riječima Balte, posebno zanimljiva ostvarenja bit će prikazana u kategoriji dugog igranog filma, a među njima su "Houston, We Have a Problem!", "The Rift", "ZG80", "Zvizdan", "Smrt u Sarajevu", ali i "No smoking in Sarajevo", koji je nastao u režiji Talijana Gianluce Loffreda i francuske produkcije, posvećen rock bendu 'Zabranjeno pušenje'.

Izvan službene konkurencije bit će prikazan dokumentarac "Igra žmire" tuzlanskog redatelja Feđe Ibrišimovića koji je nastao u produkciji TFF-a. Žiri festivala nagradu TFF-a - "Tuzlanska vila“, dodijelit će u šest kategorija, a prvi put će biti dodijeljena nagrada za životno djelo istaknutim filmskim stvarateljima iz regije.

Kopirati
Drag cursor here to close