Turistička ponuda

HNŽ: Narodnim običajima i kulturom do novih turista

Kultura / Flash | 08. 08. 2016. u 15:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bogata tradicijska kultura i narodni običaji jedinstven su turistički resurs kojim se Hercegovačko-neretvanska županija svojim gostima predstavlja i kao destinacija kulturnog turizma s mnoštvom snažnih, sada već etabliranih folklornih i festivalskih događanja, priopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a.

Kako se navodi u priopćenju, održavanje dijela tih manifestacija na vrhuncu turističke sezone ove godine podržano je zajedničkim naporima Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ i županijske Turističke zajednice.

Tako je u četvrtak, 4. kolovoza, u sklopu tradicionalnog Konjičkog kulturnog ljeta održan XVI Međunarodni festival folklornog stvaralaštva „Konjička sehara“ na kojem su, uz kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, sudjelovali i gosti iz Turske, Bugarske, Crne Gore, Albanije, Makedonije,Rumunije i Kirgistana. Nakon svečanog defilea ulicama Konjica, pred više tisuća Konjičana i njihovih gostiju okupljenih na stadionu SPC Partizanovo, više od hiljadu učesnika iz sedam država svoju su bogatu narodnu kulturu predstavili pjesmom, plesom i živopisnim narodnim nošnjama.

Istoga dana održana je i II Međunarodna smotra folklora „Bjelopoljski dani folklora“ Mostar 2016, dok su vikend obilježila slična događanja u Blagaju i Jablanici gdje su održani XXXIII Susreti prijateljstva Blagaj 2016 odnosno XII Međunarodna smotra folklora u sklopu „Jablaničkog ljeta“.

"Obzirom da je ovakav kulturni kontakt, koji je sastavni dio turizma, izuzetna prilika za čuvanje i predstavljanje vlastite kulture, ali i upoznavanje kultura različitih od vlastite, te da snažno doprinosi obogaćivanju postojeće turističke ponude, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša i kantonalna Turistička zajednica do kraja ovogodišnje ljetne turističke sezone putem pokroviteljstva i sponzorstva podržati će i čitav niz sličnih događanja poput XXI Hrvatskog glazbenog festivala Etnofest Neum 2016, XVIII Međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini do Dana berbe grožđa-Brotnjo 2016,privredne turističko-kulturne manifestacije s tradicijom dugom punih šezdeset godina" stoji u priopćenju.

Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a, nakon konsultacija koje su tijekom predsezone provedene s jedinicama lokalne uprave, najavio je kako će se iz namjenskih sredstava Turističke zajednice ubranih od boravišne pretplate i turističke članarine u 2016. osigurati dio sredstava za unaprjeđenje i obogaćivanje turističke ponude poticanjem ovakvih kulturnih, ali i sportskih i gospodarskih manifestacija koje su od značaja za turizam Hercegovačko-neretvanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close