INTERREG IPA projekt

HeritageREVIVED: Fondovi EU omogućili su zamah u obnovi ljubuške baštine

INTERREG IPA projektom prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora u Stari Grad Ljubuški i posjetiteljski centar na rimskom vojnom logoru na Gračinama u zadnjih godinu i pol dana uloženo je 675 tisuća eura
Kultura / Flash | 21. 10. 2022. u 07:55 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Obnova i očuvanje kulturne baštine često se percipiraju kao trošak, iako su prije svega odgovornost i dužnost koju smo dobili u naslijeđe budući da predstavljaju temelj našeg identiteta. I dok su vlastita proračunska sredstva često nedostatna pa se obnove znaju odužiti, zahvaljujući sredstvima EU moguće je napraviti značajan iskorak u obnovi i staviti cjelovito obnovljenu baštinu u svrhu kulturnog i turističkog razvoja lokalne zajednice.

Upravo takvoj situaciji svjedočimo u gradu Ljubuškom, koji kontinuirano ulaže u arheološka istraživanja i obnovu lokaliteta Starog grada Ljubuškog i rimskog vojnog logora na Gračinama. Zahvaljujući projektu HeritageREVIVED, koji se provodi zadnje dvije godine kroz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014. – 2020., Grad Ljubuški i JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG osigurali su i dosad uložili 675 tisuća eura u obnovu i prezentaciju ova dva vrijedna lokaliteta.

Foto: PR / Stari grad Ljubuški nakon obnove kroz projekt HeritageREVIVED

Godinu dana trajali su opsežni konzervatorsko-restauratorskih radovi na Starom gradu Ljubuškom, završeni ovog ljeta. Kroz projekt su se provela arheološka istraživanja i zahvat na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema vrijedni gotovo 400 tisuća eura, dok je u arheološka istraživanja i mobilijar uloženo dodatnih 30 tisuća eura. Riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad, a koji pak zbog svog stanja i površine zahtijeva visoka i dugogodišnja ulaganja. Lokalitet je sada siguran i pristupačan za posjetitelje, od djece do stručne javnosti, a važno je spomenuti da je sama obnova izazvala pozitivne reakcije i struke i šire javnosti. Radove je proveo Grad Ljubuški, dok će upravljanje lokalitetom biti povjereno JU Parkovi Ljubuški, koja uspješno upravlja Kravicom.

Foto: PR / Posjetiteljski centar na Gračinama nakon radova kroz projekt HeritageREVIVED

Ista ustanova upravljat će i prvim in situ arheološkim posjetiteljskim centrom u Hercegovini, onim na rimskom vojnom logoru na Gračinama. Naime, JU HERAG je kao vodeći partner projekta i investitor proveo građevinske radove na rekonstrukciji postojećeg objekta na ulazu na sami lokalitet, u koje je uloženo 205 tisuća eura. Na opremanje centra dosad je uloženo 40 tisuća eura, dok se do kraja projekta u postav, prezentaciju i edukativne sadržaje planira uložiti još 80 tisuća eura. Od zapuštenog arheološkog lokaliteta koji je ispao iz memorije ne samo posjetitelja, nego i samih stanovnika, Ljubuški će tako dobiti suvremeni posjetiteljski centar u kojem će se moći upoznati s bogatom arheološkom baštinom, vidjeti replike vojnika i hipokausta, maketu i VR prezentaciju logora, dok će s vidikovca na krovu posjetitelji moći parterno sagledati i bolje razumjeti arheološko nalaziše na Gračinama.

Međutim, projektom HeritageREVIVED ne ulaže se samo u spomenike, već i u ljude. Tako će se na lokalitetima održati radionice za djecu s ciljem senzibiliziranja djece za važnost očuvanja baštine, ali i edukacije i konferencija kojima će se podignuti kapaciteti za održivo upravljanje ovim vrijednim lokalitetima i njihovo stavljanje u funkciju održivog kulturnog turizma koji promiče autentične vrijednosti baštine.  Vjerujemo i da će navedeno rezultirati novim projektnim idejama i partnerstvima za pozive kroz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora u novom financijskom razdoblju.

 

Projekt HeritageREVIVED financiran je sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014. –2020. Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje kroz ERDF i IPA II fondove Europske unije.

Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora).

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG i ni u kojem slučaju ne predstavlja stavove Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close