Čak njih 84 posto

Njemački poduzetnici sigurni: Ponovno bi izabrali BiH za ulaganje

Pokazalo je to gospodarsko istraživanje za 2022. koje je obavilo Predstavništvo njemačkog gospodarstva u BiH (AHK BiH), a u kojem je sudjelovalo ukupno 47 srednjih i malih poduzeća.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 07. 2022. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj njemačkih poduzeća koja bi ponovo izabrala BiH kao lokaciju za ulaganje porastao je sa 74 posto u 2021. na 84 posto u 2022. godini.

Pokazalo je to gospodarsko istraživanje za 2022. koje je obavilo Predstavništvo njemačkog gospodarstva u BiH (AHK BiH), a u kojem je sudjelovalo ukupno 47 srednjih i malih poduzeća, pišu Nezavisne

Loša situacija popraćena korupcijom 

Većina sudionika istraživanja je zadovoljna ili prosječno zadovoljna produktivnošću i posvećenošću zaposlenih, kvalitetom i dostupnošću lokalnih dobavljača, kvalifikacijama zaposlenih i akademskom obukom.

Kako se u istraživanju dodaje, ispitana poduzeća su prilično nezadovoljna transparentnošću javnih nabavki, borbom protiv korupcije, kriminalom i političkom i društvenom stabilnošću.

Više od polovine ispitanika, ili preciznije njih 51 posto, smatra da je trenutna gospodarska situacija u BiH loša.

"U 2021. tako ih se izjasnilo 68 posto. U ovom istraživanju, 42 posto ispitanika navodi da je trenutna gospodarska situacija u BiH zadovoljavajuća. Polovina sudionika istraživanja ocjenjuje izglede za bosanskohercegovačko gospodarstvo u ovoj godini nepromijenjenim u odnosu na prošlu godinu. Polovina sudionika istraživanja očekuje da će se poslovna situacija njihove kompanije poboljšati u 2022. u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u istraživanju.

Čekajući poboljšanje 

Kako se dodaje, 23 posto sudionika istraživanja ocjenjuje izglede za gospodarstvo u BiH lošijim ove godine u odnosu na prošlu, a 47 posto očekuje da će izgledi za 2022. ostati nepromijenjeni u odnosu na 2021.

Pritom, 45 posto sudionika istraživanja ocjenjuje trenutno stanje u njihovoj industriji kao zadovoljavajuće. S druge strane, broj poduzeća koja trenutno stanje u svojoj industriji ocjenjuju lošim pao je s 27 posto u 2021. na 17 posto ove godine. Gotovo 40 posto poduzeća koja su sudjelovala u istraživanju ocijenilo ga je dobrim.

Udio poduzeća koja svoju trenutnu poslovnu situaciju opisuju kao dobru porastao je s 25 posto u 2021. na 49 posto u 2022. godini.

Udio poduzeća koja očekuju poboljšanje svoje poslovne situacije u 2022. godini iznosi 53 posto.

Kada je u pitanju razvoj prodaje i izvoza, 63 posto poduzeća očekuje porast u odnosu na prethodnu godinu, a 28 posto ne očekuje promjenu prodaje.

Više od polovine poduzeća (52 posto) očekuje povećanje broja zaposlenih u 2022. godini (2021. godine tako ih se izjasnilo 37 posto).

Stalni upiti 

"Udio poduzeća koja govore o padu broja zaposlenih pao je s deset posto u 2021. na dva posto u 2022. godini", navedeno je u istraživanju.

Komentirajući podatke prema kojim bi većina njemačkih poduzeća koja posluju u BiH ponovo izabrala BiH kao lokaciju za ulaganje, Milica Marković, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), ističe da nije iznenađena.

"Ti podaci su točni. Mi imamo kontinuirano upite, što od strane njemačkih kompanija, što od strane AHK-a, koji također traži za njemačke tvrtke lokacije, poslovne prostore i slično. Oni, dakle, i dalje imaju namjeru da dolaze i da investiraju, što je vrlo dobro", rekla je Marković za "Nezavisne novine".

Marković dodaje da njemačkim investitorima očigledno odgovara ambijent, odnosno uvjeti koji im se nude u BiH.

"Znaju da su radnici vrijedni i lojalni svom poslodavcu, mada je poprilično teško sada doći do radne snage, jer se veliki broj ljudi odselio", istaknula je Marković.

Kopirati
Drag cursor here to close