Ivan Jurilj

IMAM IDEJU EP.11 // Po čemu je ova županija prepoznata i zbog čega je pri vrhu u BiH

U podcastu "Imam ideju" portala Bljesak.info ugostili smo gospodina Ivana Jurilja, ravnatelja Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 06. 2022. u 09:05 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Ivan Jurilj u podcastu Imam ideju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada Županije Zapadnohercegovačke je u kontekstu intenziviranja europskih integracija i prepoznate uloge županija došla na ideju o formiranju ovog ureda. Često mi zaboravimo, županije imaju velike ovlasti u određenim segmentima. Tako da se došlo na ideju da jedan takav ured može pokrenuti određene stvari, može koordinirati između različitih resornih institucija, tako da je to nešto što se mora napraviti“, kaže Ivan Jurilj na početku, objašnjavajući čitavu genezu formiranja jednog ovakvog razvojnog ureda i njegova tima.

Kad je u pitanju mehanizam koordinacije između različitih razina vlasti u BiH, po pitanju predpristupnih aktivnosti i približavanja EU, mnoge stvari ne idu glatko, što je u biti i odraz ukupnih odnosa unutar države.

''Svjedoci smo da taj mehanizam koordinacije često ne funkcionira, često se izbjegava, često ne dolaze do izražaja određene institucije koje bi trebale dolaziti do izražaja, nešto iz političkih razloga, nešto zbog linije manjeg otpora, zato što je prekomplicirano, previše je institucija itd. Međutim, mehanizam koordinacije postoji svugdje, da bi se uskladili, da mi se usuglasili, uklopili u politike jedni drugih'', napominje naš gost.

Što se tiče Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke, ravnatelj Jurilj ističe tri stupa na kojima sve počiva: europske integracije, razvojni procesi i prekogranična suradnja.
Govoreći o razvojnim potencijalima županije, Jurilj ističe kako je privatni sektor generator gospodarskog razvoja i to je ono po čemu je ŽZH-a prepoznata i zbog čega je pri vrhu u BiH.

Kaže kako su trendovi rasta zadržani čak u vrijeme pandemije korone, a što se tiče sektora koji prednjače, ističu se prerađivačka industrija, gdje se ističu neki od najvećih brendova u regiji, tako da je jak proizvodni sektor osnova gospodarske snage županije.

U razgovoru naš gost govori i o turističkim potencijalima županije koji su raspoređeni u svim općinama i gradovima i već bilježe značajne rezultate. Aktivni turizam, avanturistički turizam i neke druge moderne grane ove branše pozicioniraju ŽZH na turističkoj mapi.

Na sve se to nastavljaju i već poznati i afirmirani kulturni i gastronomski festivali (WHF, Mediteran film festival, Street Food Fest, Raštikijada i sl.) u funkciji unapređenja turizma i brendiranja ovog područja.

Dotaknuli smo se u razgovoru i nezaobilaznih kao što su mlade generacije, s naglaskom na sustav školovanja, obrazovanja i izbor zanimanja.

Što učiniti da se zaustavi trend odlaska, kako ovo područje učiniti privlačnijim za život, također su neke od tema ovog podcasta.

Kopirati
Drag cursor here to close