Na trgu s njegovim imenom

Gojko Šušak dobiva spomenik u Sinju

Sinjani i Cetinjani Gojka Šuška posebno pamte po njegovom čuvenom govoru na Sinjskoj alki 1994. godine.
Kultura / Flash | 14. 04. 2022. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Trgu Gojka Šuška u Sinju čiji je počasni građanin, 03. svibnja 2022. svečano se otkriva spomen obilježje pokojnom ratnom ministru obrane RH i jednom od najvećih političkih imena u mladoj povijesti Hrvatske.

Gojko Šušak, hrvatski emigrant i političar, rođen je na Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine, a preminuo je u Zagrebu 3. svibnja 1998. godine.

Bio je jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a po povratku iz Kanade obnašao je značajne dužnosti u Vladi RH, od ministra iseljeništva do ratnog ministra obrane.

Sinjani i Cetinjani Gojka Šuška posebno pamte po njegovom čuvenom govoru na Sinjskoj alki 1994. godine, na kojoj je kao izaslanik predsjednika RH Franje Tuđmana Sinjanima obećao kako za iduću Alku neće biti neprijateljskih topova okrenutih prema Sinju i kako će se Alka održati u središtu potpuno oslobođene Cetinske krajine.

Obećanje je ostvareno. Iduće godine Šušak je došao na Alku, a neprijateljskih topova nadomak Sinja, nakon Oluje nije bilo.

Te 1995. godine Sinjani su Gojka Šuška prilikom obilježavanja Dana Grada proglasili počasnim građaninom Grada Sinja. Njegovo ime danas nosi jedan od gradskih trgova, a uskoro će ga krasiti i spomen obilježje, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close