Terenska nastava

Gimnazijalci posjetili sve vjerske zajednice u Mostaru

Kultura / Flash | 16. 03. 2017. u 16:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici gimnazije fra Grge Martića na čelu s profesorom Ivanom Vrljićem su obavili posjet svim vjerskim zajednicama u Mostaru u sklopu terenske nastave.

Bogatstvo različitosti i međusobnog uvažavanja svih ljudi misao je i vodilja ove po mnogočemu osobite terenske nastave.

Učenici su imali prigodu sa radošću posjetiti Franjevački samostan, franjevačku knjižnicu u sklopu samostana, Koski Mehmed-pašinu džamiju, Vladikin dvor i Staru pravoslavnu Crkvu.

Prvotno domaćin u Franjevačkom samostanu bio je fra Ante Marić, govoreći o povijesti franjevaca i cijelog kompleksa naglasio je osobito zajedništvo svih franjevaca, kao i povijesni dio cijelog kompleksa i same arhitekture.

Drugi domaćin, odlično raspoloženi imam Dino ef Maksumić govorio je o kulturno-povijesnom naslijeđu islama u našim krajevima kao i općim značajkama islama.

Treći domaćin bio je đakon Branislav Rajković koji je učenike odlično ugostio, a kazivao je o osobitostima istočne liturgije, homogenosti vjernika, i temeljnim vrijednostima kršćanskog života.

''U prelijepom sunčanom danu i suncem okupanim svetim prostorijama oprostili smo se sa svima njima nagovijestivši još ovakvih susreta, susreta koji će poštovati sve ljude, bez obzira odakle dolazili, i kojoj vjeroispovijesti pripadali'', rekao je profesor Ivan Vrljić.

Bogatstvo različitosti svih nas čini nas velikim pred ljudskim očima, razlike su tu da nas privlače i vode ka boljem dijalogu za buduća vremena koja nam dolaze, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close