Drama gostoprimstva

Najčudesniji trenutak u nerijetko dramatičnoj povijesti susretanja i suživota kršćanstva i islama

Prvi od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila održat će se u Fojnici u ponedjeljak, 5. 7. 2021. u 19 sati.
Kultura / Flash | 01. 07. 2021. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Plakat okruglog stola u Fojnici

Uvjereni u epohalnu vrijednost i neiscrpno nadahnuće položeno u susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, čija je osamstota obljetnica nedavno proslavljena u svijetu, Udruga ''Centar za mirovno obrazovanje'' (CMO) će u srpnju 2021. godine organizirati šest okruglih stolova, i to u Fojnici (5. 7.), Visokom (8. 7.), Sarajevu (12. 7.), Zenici (14. 7.), Mostaru (15. 7.) i Tuzli (22. 7.), i na temelju podastrtih izlaganja objaviti popratni zbornik.

Udruga ''Centar za mirovno obrazovanje'' pozvala je sve zainteresirane na prvi od šest u nizu okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom ''Drama gostoprimstva''.

U suradnji s Turskim kulturnim centrom ''Yunus Emre'', ''Centar za mirovno obrazovanje'' prvi okrugli stol organizirat će u ponedjeljak, 5. 7. 2021. godine u 19 sati u dvorani Turskog kulturnog centra ''Yunus Emre'' (ulica ZAVNOBIH-a bb) u Fojnici.

Voditelj okruglog stola bit će Alen Kristić, a izlagači Rasim Ibrović, Zdravko Kujundžija, Amer Tikveša i Miroslav Bagara. U glazbenom programu sudjelovat će Siniša Markanović, Monika Miličević i Fuad Šestić.

Naša je nakana iz različitih perspektiva (povijesne, teološke, sociološke, politološke, religiološke…) osvijetliti vjerojatno najčudesniji trenutak u nerijetko dramatičnoj povijesti susretanja i suživota kršćanstva i islama, jer smatramo da taj susret i danas predstavlja baštinu ili, ako hoćete, proročki izazov koji nas obvezuje ne samo na temeljito nov način življenja kršćanskog i islamskog nauka, a time nužno i vjerodostojnije oblikovanje kršćansko-islamskog suživota, nego i na prijeko potrebno osmišljavanje i izgradnju humanije ljudske civilizacije – svih njezinih temeljnih vrijednosti i struktura, navode iz Centra za mirovno obrazovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close