Kulturni događaj

Dani kulture Irana održavaju se u Sarajevu i Banja Luci

Kultura / Flash | 06. 02. 2018. u 08:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom tradicionalne iranske glazbe sinoć su u sarajevskoj Vijećnici otvoreni Dani kulture Irana, koji će u Sarajevu i Banja Luci trajati od 5. do 11. veljače.

Taj znameniti kulturni događaj okupio je u Vijećnici brojne građane, predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života u BiH, kao i diplomatskog zbora u našoj zemlji.

Konzul za kulturu Veleposlanstva Islamske Republike Iran u BiH Ali Ameri istaknuo je da je Iranski kulturni centar u okviru obilježavanja 39. godišnjice pobjede Islamske revolucije i ove godine organizirao bogat program Dana kulture Irana u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta.

Foto: Fena / Dani kulture Irana u Sarajevu

''Potrudili smo se da ove godine predstavimo kulturu i umjetnost drevnog grada Tabriza, jednog od najstarijih gradova Irana, koji je proglašen gradom kulture i turizma za 2018. godinu upravo zbog kulturnih i povijesnih obilježja'', kazao je.

Veleposlanik Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari naglasio je da se svečanost "Dani kulture Irana" smatra vrijedim kulturnim događajem te da se održava uoči Nacionalnog dana Islamske Republike Iran koji je podsjetnik 39. godišnjice pobjede Islamske revolucije.

''Iako su mnoge sličnosti na polju kulture, umjetnosti, običaja, tradicije te vjerske i ljuske vrijednosti zbližile plemenite narode Irana i BiH, još uvijek stoji dug put do ostvarenja željenog nivoa međusobnog poznavanja naroda dvije zemlje'', kazao je veleposlanik.

Naglasio je spremnost relevantnih institucija Islamske Republike Iran za potpunu suradnju u održavanju kulturnih manifestacija BiH u Teheranu i drugim gradovima Irana te izrazio nadu da će takvi kulturni i umjetnički događaji ne samo doprinijeti unaprjeđenju odnosa naroda dvije zemlje na tom polju, već da će stvoriti pretpostavke za povećanje političke i privredne razmjene.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja te manifestacije te umjetnicima zaželio dobrodošlicu iz povijesnog grada Tabriza koji će predstaviti umjetnost Irana narodu BiH.

Također je čestitao upravi grada Tabiza na izboru za glavni grad turizma 2018. godine te naglasio da taj izuzetan grad sa svojim tepisima, hamamima, čajdžincama i ljubavi prema glazbi obiluje bogatim kulturnim naslijeđem.

''Između Tabriza i Sarajeva postoji veliki potencijal za suradnju  u različitim sektorima, a posebno u oblasti kulture'', naglasio je Osmanović.

Također je istaknuo da organiziranjem kulturnih programa, aktivnim sudjelovanjem u raznim manifestacijama, doniranjem knjiga bibliotekama širom BiH te gostovanjem umjetnika i znanstvenih radnika, Veleposlanstvo Irana i Iranski kulturni centar na najbolji način predstavljaju kulturna dostignuća Irana i grade mostove kulturnog povezivanja i suradnje između BiH i Irana.  

Pored koncerta glazbene skupine "Mani" koja njeguje tradicionalnu iransku glazbu, posjetitelji su sinoć mogli pogledati i izložbu iranskog drvoreza umjetnika Omida Šejhbagloa, zatim izložbu kaligrafskih radova Sejeda Abulkasima Beheštije te minijatura Rahima Čarhia.

Kopirati
Drag cursor here to close