Koordinacija i djelovanje

Centar protiv krijumčarenja umjetninama u BiH

Kultura / Flash | 26. 02. 2015. u 11:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar protiv krijumčarenja umjetninama, osnovan je u prosincu 2014. godine u Tuzli i sa sjedištem u Međunarodnom ateljeu 'Ismet Mujezinović', u protekla tri mjeseca proveo je niz značajnih aktivnosti u kreiranju okvira suradnje i djelovanja ove nevladine organizacije.

Uz prezentiranje plana djelovanja u narednom periodu, Centar je potpisao protokole o suradnji s važnim institucijama u oblasti umjetnosti, kulture i zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa u BiH. Protokoli su potpisani s: Udruženjem likovnih umjetnika BiH, Le Courrier dela BiH, Povijesnim muzejom BiH, neprofitna organizacija Akcija, Udruženjem likovnih umjetnika TK, Muzejom Istočne Bosne, Narodnom-univerzitetskom bibliotekom Derviš Sušić Tuzla, Umjetničkom galerijom BiH, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Zavodom za zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa u TŽ.

Centar je također postao član Međunarodnog vijeća muzeja BiH (ICOM) , te je uvršten i na web stranicu Međunarodnog opservatorija protiv nezakonitog prometa kulturnim dobrima (ICOM-Observatory). Centar je tako postao prva i jedina organizacija iz BiH učlanjena u ovu platformu i mrežu koja okuplja međunarodne organizacije, pravne agencije i institucije za istraživanje u prevenciji i borbi protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Partner Centra je i Britansko veleposlanstvo u BiH, odnosno organizacija British Council. Već nakon nekoliko mjeseci od osnivanja, Centar je angažiran u pružanju stručne podrške i pomoći Županijskom tužiteljstvu Tuzlanske županije u jednom predmetu vezanom za prijavljeni nestanak umjetnina, te također od Muzeja Istočne Bosne na izradi pripreme i digitalizacije eksponata- umjetničkih slika, eksponata iz Etnološke zbirke i zbirke novčića i novčanica ovog Muzeja.

Osnovni plan djelovanja Centra je rad na uspostavi nacionalnog sustava koordinacije i suradnje, provođenje i predlaganje mjera u ovoj oblasti, pružanje pomoći javnim institucijama, nevladinom sektoru i građanima i omogućavanje pristupa informacijama posredstvom zvanične web stranice. To se svakako odnosi i na evidentiranje i pohranjivanje informacija o krijumčarenju umjetninama, međunarodnu suradnju, predlaganje poboljšanja zakonodavstva u BiH u skladu sa konvencijama UN-a. U narednom periodu Centar ima u planu organizaciju seminara, konferencija u oblasti krijumčarenja umjetninama, kao i suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close