Pera regije na okupu

Bh. pisci predstavili svoje pjesništvo na „Gornjogradskom književnom festivalu“

Kultura / Flash | 15. 10. 2013. u 12:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo izdanje međunarodne književne manifestacije „Gornjogradski književni festival“, koji se na više gornjogradskih lokacija u Zagrebu održao od 12. do 14. 10. 2013., predstavio je različite kulturne sadržaje, u kojima su sudjelovali brojni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva.

Zagrebački novinar i književnik Marijan Grakalić  je inicijator i autor festivala koji pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba suorganiziraju Radio Gornji grad i Klub poezije KULTura sNOVA, klub na čelu s poznatim hrvatskim književnikom i kulturnim djelatnikom Zdravkom Odorčićem.

Zagrebački Gornji grad bio je tijekom tri dana mjesto u kojemu su ljudi od pera iz cijele regije bili kod kuće, svojim stvaralaštvom vraćajući toj lokaciji onu kulturološku važnost koja mu pripada. Marijan Grakalić i Zdravko Odorčić izrazili su zadovoljstvo što su tijekom manifestacije mogli ugostiti i mnogobrojnim ljubiteljima književnosti, uz pisce iz Hrvatske, predstaviti i autore iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Linhenštajna...

Prema njihovim riječima, manifestacija je bila i mjesto susreta i druženja te razmjene iskustava i ideja, ali i uspostavljanja nekih novih suradnji. Među 55 umjetnika svoje su pjesništvo u Zagrebu predstavili i književnici iz Bosne i Hercegovine: Admiral Mahić, Dragan Mučibabić, Lidija Pavlović-Grgić, Dino Porović, Šefik Fiko Daupović, Majda Zukić, Enea Hotić i Vid Vukelić.

Spomenuti pisci s autorima iz regije zastupljeni su u tri kvalitetno opremljene i uređene zajedničke poetske knjige „Dotaknuti stihom“ (4, 5 i 6) u izdanju KULTure sNOVA, a pod uredničkom palicom Zdravka Odorčića, kao i u festivalskom zborniku koji je predstavio sve sudionike „Gornjogradskog književnog festivala“.

Kad je riječ o knjigama „Dotaknuti stihom“, svaka donosi po deset autora s deset pjesama i biografijom. Skupa s bh. pjesnicima u Zagrebu su bili i Mario Pejić, direktor Bosanskog kulturnog centra, i Nebojša Dimitrijević ispred Sarajevskih jutara poezije, te su govorili o institucijama i kulturnim programima u Sarajevu.

Bila je to prilika za dogovor novih suradnji. Tako će u subotu 19. 10. 2013. Sarajevska jutra poezije u Galeriji Boris Smoje, u suradnji s KULTurom sNOVA i BKC-om, predstaviti književni opus Zdravka Odorčića i njegove goste, pisce iz koautorske knjige „Dotaknuti stihom“ (zagrebački pjesnici Verica Grakalić, Marijan Grakalić i Laura Lara Gee te bh. pisci zastupljeni u zajedničkim knjigama „Dotaknuti stihom“).

Istog dana u BKC-u s početkom u 19 sati Sarajlije očekuje program predstavljanja serije knjiga „Dotaknuti stihom“ u kojem će sudjelovati Zdravko Odorčić sa zastupljenim autorima. U tri zajedničke knjige „Dotaknuti stihom“ objavljene su pjesme bh. autora: Admiral Mahić, Dragan Mučibabić, Dino Porović, Lidija Pavlović-Grgić, Ljiljana Tadić, Šefik Fiko Daupović, Mirjana Đapo, Vid Vukelić, Enea Hotić, Nihad Mešić River, Mirzana Pašić Kordić, Mario Vranješ, Zdravka Babić... Program u Galeriji Boris Smoje vodit će Nebojša Dimitrijević i Lidija Pavlović-Grgić, dok će voditelj u BKC-u biti Dino Porović.

Kopirati
Drag cursor here to close