Nemaju titulu, ali imaju projekte

Banja Luka će realizirati inovativne kulturne projekte

Iskustva drugih gradova koji nisu izabrani za Europske prijestonice kulture pokazuju da se može raditi i nastaviti sa elementima projekta, istakao je gradonačelnik Banja Luke - Igor Radojičić.
Kultura / Flash | 09. 10. 2019. u 12:24 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjaluka će nastaviti sa realiziranjem projekata u oblasti kulture predviđenih programom "Europska prijestolnica kulture 2024", iako nije dobila titulu.  U narednim tjednima izvršiće se procjena koje projekte je moguće realizirati, javlja Anadolu Agency (AA).

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, razgovarao je u srijedu sa članovima Tima za kandidaturu Banjaluke za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, povodom proteklog natjecanja i prijedloga za nastavak realiziranja planiranih programa iz Strategije kulture grada Banjaluke.

"I par tjedana poslije odluke u Briselu, ostao je žal. I dalje smo subjektivni da smo imali najbolji projekt, upoređujući sa onime što nam je poznato kod ostalih konkurenata uz dužno poštovanje. Smatramo da je urađen ogroman posao i sjajan projekt. Naša je zajednička procjena da su presudile neke druge stvari, da je bilo možda suviše rizično računati kako to naša država može da iznese u odnosu na konkurenta koji je pobijedio, a to je jedna sigurna Norveška. Nalazili smo se u konkurenciji sa zemljom koja je stabilna i ima daleko veće financijske potencijale'', istakao je Radojičić, te dodao kako je banjalučki projekt bio inovativniji, kreativniji i kvalitetniji.

Prema njegovim riječima, iskustva drugih gradova koji nisu izabrani za Europske prijestolnice kulture pokazuju da se može raditi i nastaviti sa elementima projekta.

"Postoji obostrana spremnost da se u narednih nekoliko tjedana procijeni šta od kompletnog projekta Europska prijestolnica kulture 2024  - Banjaluka može da nosi svojim kapacitetima, uz potporu drugih i da ostavimo ono što je kvalitetno u životu, te da nastavimo sa realiziranjem pojedinih projekata u kulturi. Da pokušamo održati homogenost i interes kulturne scene i da diktiramo visok tempo u gradu za kulturna dešavanja, od pojedinih projekata do infrastrukture", kazaoje Radojičić.

Podsjećamo, norveški grad Bodo izabran je za Europsku prijestolnicu kulture za 2024. godinu, a u konkurenciji su bili Banjaluka i Mostar. 

Kopirati
Drag cursor here to close