Hej, hej, prođe ovaj dan!

AUDIO: Mostarski liječnici - pjesnici

Kultura / Flash | 20. 06. 2011. u 12:15 V. P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada bi razvrstali mostarske pjesnike po njihovim zanimanjima, onda bi na prvom mjestu popularnosti bili pjesnici trgovci, kao što su Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović. Ali kako Šantićev opus često dobije prostor u javnosti, odlučili smo napraviti kratak osvrt na mostarske liječnike pjesnike.

Nije moguće odrediti koliko njih zaista ima, posebno ako su neki od njih ostali u okvirima strogog amaterizma. Ovdje je, ipak, riječ o onima čija su djela poznata bilo kojem poznavatelju glazbe iz BiH.

Jedan od sinonima za sevdalinku je Himzo Polovina. Rođen u Donjoj mahali u Mostaru 1927., Polovina je svoju glazbenu karijeru započeo u kulturno-umjetničkim društvima Ittihad i Abrašević, gdje je pored pjevanja, učio i svirati violinu. Iako je poznatiji kao interpretator sevdaha, Himzo Polovina je po zanimanju bio neuropsihijatar, a glazbenu karijeru je nadopunjavao pjesništvom i prikupljanjem starih narodnih pjesama. Na taj način, Polovina se svrstava među mostarske liječnike pjesnike. Ismet Ćumurija je u časopisu "Most" zabilježio i kako Polovina, nakon odlaska na studiranje u Sarajevo, nastupa s umjetničkim društvima "Slobodan Princip – Seljo", "Ivo Lola Ribar", "Proleter", "Miljenko Cvitković" i "Vaso Miskin – Crni".

Kao neuropsihijatar u bolnici Jagomir u Sarajevu, Polovina je koristio glazbu za liječenje pacijenata kroz muzikoterapiju. Njegove najpoznatije izvedbe su pjesme "Voljelo se dvoje mladih" i Šantićeva "Emina".

Ploče dr. Himze Polovine su se prodavale u velikom broju u Jugoslaviji, i bio je bio pri samom vrhu pjevača narodne glazbe. Umro je 1986., nakon koncerta u crnogorskom Plavu, a pokopan je u Sarajevu gdje je proveo svoj radni vijek.

Najsvestraniji među mostarskim pjesnicima je sigurno bio dr. Dženan Đani Salković. Po struci otorinolaringolog, Đani Salković se podjednako uspješno bavio i pjesništvom, a pored toga bio je i pilot u mostarskom Aeroklubu. Osim u Mostaru, Salković je kao liječnik radio i u Iraku i Libiji, ali je široj javnosti najpoznatiji ostao po svojim pjesmama.

Iz njegovog repertoara se izdvajaju pjesme "Prođe ovaj dan" koju kasnije obrađuje zagrebački sastav "Drugi način", te "Jefimija" s kojom je grupa "Lutajuća srca" osvojila nagradu na festivalu "Vaš šlager sezone 1973."

Salković je u srpnju 1989. doživio nesreću pilotirajući jedrilicom na Glamočkom polju, te je poslije nekoliko dana preminuo.

Najmlađi među mostarskim liječnicima pjesnicima potpisuje jedan od najvećih hitova sarajevske grupe Indexi. Iako je hitove te grupe uglavnom stvarao Slobodan Bodo Kovačević, među njima se našla i pjesma "U ulici Karađozbega" tada mladog pjesnika iz Mostara Adnana Pintula.

Pintul je kao dijete sudjelovao u zboru "Mostarske kiše", i tada osvaja prvu nagradu na festivalu "Mali šlager sezone". Kao i Polovina, Adnan Pintul se osim pjevanjem bavio i sviranjem violine.

Najveći autorski uspjeh Pintul je imao 1987. kada grupa Indexi izvodi njegovu pjesmu "U ulici Karađozbega" na festivalu u Zagrebu. Iako je i kasnije nastavio pisati pjesme, one su ostale u Karađozbegovoj sjeni. Nakon početka rata, Pintul odlazi u Njemačku gdje i danas radi kao liječnik.

Kopirati
Drag cursor here to close