Rijetka kopija

Američki ustav za za 43,2 milijuna dolara

Aukcionari su isprva procijenili da će dokument postići cijenu od 15 do 20 milijuna dolara. Identitet kupca ostao je nepoznat.
Kultura / Flash | 19. 11. 2021. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznimno rijetka kopija američkog ustava, donesenog 1787., prodana je u četvrtak navečer na dražbi u njujorškom Sotheby'su za rekordnih 43,2 milijuna dolara, prenosi Hina.

"Jedna od najzanimljivijih priča s večerašnje dražbe bila je prodaja službenoga prvog izdanja tiskanog primjerka ustava Sjedinjenih Država i prva kopija konačnog teksta ustava. To rijetko tiskano izdanje ustava srušilo je cjenovni rekord kad je riječ o jednome dokumentu ponuđenom na aukciji - prodano je za čak 43,2 milijuna dolara", rekli su iz Sotheby'sa.

Aukcionari su isprva procijenili da će dokument postići cijenu od 15 do 20 milijuna dolara. Identitet kupca ostao je nepoznat.

Iz Sotheby'sa su pojasnili da je riječ o jednome od samo 13 sačuvanih primjeraka dokumenta, tiskanog za Ustavnu konvenciju održanu 1787. u Philadelphiji, koji su tada podijeljeni sudionicima konvencije, i jedan od samo dva primjerka u privatnome vlasništvu.

Dokument je posljednji put na dražbi prodan godine 1988. kada je postigao cijenu od 165.000 dolara. Kupio ga je pokojni S. Howard Goldman, njujorški milijarder, developer nekretnina i kolekcionar američkih autograma, dokumenata i vrijednih rukopisa.

Prihod od prodaje ići će dobrotvornoj zakladi koja nosi ime njegove supruge, Dorothy Tapper Goldman. Zaklada financira obrazovne programe za studente, a svrha joj je unaprijediti razumijevanje demokracije u javnosti, piše Sotheby's.

 

Kopirati
Drag cursor here to close