Mostarsko ljeto

Abdulah Sidran u Mostaru: Nisam došao da vam prisjedam na muku

Kultura / Flash | 05. 07. 2017. u 19:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu ovogodišnje turističko-kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto", u srijedu navečer u prepunoj dvorani Centra za kulturu upriličena je večer s akademikom Abdulahom Sidranom.

Bila je to prilika da mostarska publika upozna jednog od najzanimljivijih predstavnika bosanskohercegovačke književne scene.

Domaćin druženja bio je Rasim Prguda, moderator večeri Anisa Husnić, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen Adnan Pajević.

Sidran je kazao kako nije došao "da Mostarcima prisjeda na muku" te da će pokušati biti veseo i šaljiv, ma koliko god se to ljudima činilo nemogućim.

''Naša država, naša Bosna sa Hercegovinom, u tisuću godina, koliko pamtimo u jeziku i u pismu, nije prolazila teže trenutke i ako bi se mi u njima odrekli smisla za humor to bi bio posljednji dokaz da su dušmani i zle sile planetarne obavile mračni posao uništenja naše domovine'', naglasio je Sidran.

Prema tome, poručio je, naša je dužnost boriti se da sačuvamo snagu humora, snagu veselosti, prkosa, čak i kad je potpuno beznadežna situacija.

''Na taj način se moramo boriti za BiH, iako nam se čini da je mrtva, iako je neko pomislio da je ta stvar završena, mi ćemo se boriti'', naglasio je Sidran uoči druženja s građanima.

Abdulah Sidran je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Njegova djela su prevedena na njemački, francuski i talijanski jezik. Kao filmski autor dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Redovni je član Akademije znanosti i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Manifestacija "Mostarsko ljeto", u sklopu koje će biti prikazano više od 30 različitih sadržaja, trajat će do 26. kolovoza, a njeni organizatori su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close